Čtvrtek, 28. března 2024

Nelegální skládka chemikálií v Budčevsi odstraněna za 2,6 mil.

Nelegální skládka chemikálií v Budčevsi odstraněna za 2,6 mil.

Město Jičín dalo ve druhé polovině října odstranit 49 plastových kontejnerů s chemikáliemi, které byly na konci září nelezeny v Budčevsi nedaleko Jičína. Specializované firmě za odvoz a likvidaci chemikálií zaplatí asi 2,6 milionu korun bez DPH. ČTK to dnes řekl mluvčí radnice Jan Jireš. Likvidaci sudů by měl zaplatit původce nelegální skládky, který ale dosud nebyl nalezen. Odstranění skládky na sebe vzal Jičín jako obec s rozšířenou působností.

Chemici v laboratoři zjistili, že v kontejnerech byla směs látek obsahující síru, vápník a železo. Do půdy ani do okolí skládky žádné chemikálie z kontejnerů neunikly. Policie k případu uvedla, že zjistila nájemce pozemku a zatím pracuje s verzí, že by mohlo jít o nedbalostní trestný čin. "Případ dál vyšetřujeme, byl k němu přizván znalec," řekl dnes ČTK mluvčí jičínské policie Aleš Brendl. Přesné určení právní kvalifikace podle něj bude možné až po znaleckém zkoumání.

Město Jičín nyní bude jednat o proplacení nákladů na likvidaci skládky s Královéhradeckým krajem. "Budeme kraj žádat o proplacení nákladů ze zvláštního fondu na odstraňování ekologických havárií," uvedl Jireš.

Nádoby, každá o obsahu 1000 litrů, byly schované pod vrstvou slámy na zahradě za roubeným domkem. Podle policie tam mohly být i rok. Na kontejnery upozornil anonym, který zavolal jičínské celníky. Hasiči dříve uvedli, že se v kontejnerech jsou většinou žíravé látky používané průmyslově k povrchové úpravě kovů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů