Středa, 24. dubna 2024

Nymburk zkušebně zavede svoz tříděného odpadu od domů

Nymburk zkušebně zavede svoz tříděného odpadu od domů

Vedení Nymburku ve spolupráci s místními technickými službami zkušebně zavede svoz tříděného odpadu přímo od domu. Systém by měl snížit množství odpadů ukládaných na skládku, a naopak zvýšit objem recyklovatelného odpadu, informoval dnes ČTK v tiskové zprávě mluvčí radnice Petr Černohous.

"Normální je třídit a Nymburáci to samozřejmě vědí. S ohledem na avizované omezení skládkování komunálních odpadů bylo třeba najít způsob, jak ještě více snížit objem směsného odpadu, a naopak zvýšit podíl recyklovatelného," řekla místostarostka města Stanislava Tichá (Nymburk s klidem).

Právě systém svážení odpadu od domů podle města prokazatelně vede k výraznému zvžšení vytříděného odpadu. Nymburk projekt zatím pilotně vyzkouší v jedné ze čtvrtí, kterou si lidé vyberou hlasováním v anketě na webu města. "Věříme, že se projekt osvědčí a další lokality budou příští rok následovat," řekla Tichá.

Každý člověk, který ve vybrané lokalitě projeví zájem se zapojit, dostane popelnice na plasty a papír. Město má k dispozici celkem 300 popelnic, polovinu na plasty a druhou polovinu na papír. Projekt by měl být spuštěn od nového roku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů