Čtvrtek, 18. dubna 2024

"Přešito" - nenošené oděvy jako nové

"Přešito" - nenošené oděvy jako nové

Jitka Kovaříková s dcerou Hanou Fialkovou založily značku Přešito. Za počátkem nápadu na podnikání stála souhra okolností. Haně Fialkové se narodila holčička Mája, a zároveň jí v šatníku viselo vyřazené oblečení, které neměla to srdce vyhodit. Poprosila proto svoji maminku Jitku, aby z nich přešila oblečení na vnučku. První přešívací pokusy dopadly nad očekávání dobře, a tak obě začaly přemýšlet, co dál.

První látky získaly ženy průběžným tříděním vlastních šatníků. Postupně jim začala materiál dodávat i rodina a přátelé, kterým se jejich počínání zamlouvalo. ,,Postupem času přibývá i nabídek na materiál od cizích lidí, kteří se o nás dozvěděli a fandí nám. Bohužel naše skladovací prostory jsou zatím velmi omezené, proto takové nabídky přijímáme zatím jen výjimečně. Ideální stav je, pokud si u nás někdo nechá přešít vlastní vytříděné oblečení, tedy materiál přijde, maminka Jitka ho zpracuje a přešije, a pak zase pošle zpět majiteli," uvádí Hana Fialková.

Matka s dcerou soustředí svou činnost na upcyklaci, tedy znovuvyužití už nenošeného oblečení. Přešívání má pro Hanu Fialkovou nejen ekologický, ale i emoční přesah. ,,Ten citový rozměr, kdy vidíte svoji oblíbenou věc, kterou už ale z nějakého důvodu sami nenosíte, v přešité variantě na svém potomkovi, je třeba pro mě hrozně důležitý." Ona sama má celkově pozitivní vztah k ekologii a snaží se ho zapojovat do svého každodenního života. Doma třídí odpad, snaží se neplýtvat a chodit pěšky, jak nejčastěji to jde.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů