Pátek, 19. dubna 2024

Formule 1 chce být nejpozději v roce 2030 uhlíkově neutrální

Formule 1 chce být nejpozději v roce 2030 uhlíkově neutrální

Formule 1 si poprvé v historii stanovila strategii udržitelného rozvoje a vyhlásila cíl být nejpozději v roce 2030 uhlíkově neutrální. Společnost Liberty Media vlastnící světový šampionát, který bude mít příští rok 22 zastávek po celém světě, uvedl, že projekt omezení CO2 začíná okamžitě.

"Uvědomujeme si, jakou roli musejí hrát všechny organizace v boji s tímto globálním problémem. Doufám, že budeme mít výrazný pozitivní vliv na prostředí a společnost, v níž fungujeme," uvedl šéf Liberty Media Chase Carey.

Slíbil, že do roku 2025 budou všechny Velké ceny F1 pořádány podle zásad udržitelnosti. Na závodech budou využívány pouze udržitelné materiály, veškerý odpad bude znovu použit nebo recyklován a budou zakázány plasty na jednorázové využití. Fanouškům navíc budou poskytovány pobídky, aby se na závody dopravili "zelenější" cestou.

Carey uvedl, že současné šestiválcové hybridní turbo motory, jež se využívají ve formuli od roku 2014, jsou nejúčinnější motory na světě. Přinášejí totiž nejvíce výkonu s nejmenším množstvím paliva.

"Věříme, že F1 bude stále lídrem automobilového průmyslu a bude spolupracovat s energetickým a automobilovým sektorem na tom, aby představila první uhlíkově neutrální hybridní spalovací motor," dodal Američan.

Velkým bojovníkem za udržitelný rozvoj je šestinásobný mistr světa formule 1 Lewis Hamilton. Britský pilot Mercedesu, jenž se stal veganem, v říjnu novinářům řekl, že prodal svůj soukromý tryskáč, omezil lety za zábavou a zakázal ve svém domě užívání jednorázových plastů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů