Čtvrtek, 18. dubna 2024

EIB ukončí financování projektů v oblasti fosilních paliv

EIB ukončí financování projektů v oblasti fosilních paliv

Evropská investiční banka (EIB) na dnešním zasedání rady rozhodla, že od konce roku 2021 zastaví financování projektů v oblasti fosilních paliv. Oznámil to podle agentury Reuters viceprezident banky Andrew McDowell.

Ekologické organizace rozhodnutí EIB přivítaly. Vyjádřily však zklamání z toho, že opatření vstoupí v platnost o rok později, než se původně plánovalo. V loňském roce EIB na projekty v oblasti fosilních paliv vynaložila téměř dvě miliardy eur (zhruba 51 miliard Kč) a od roku 2013 to bylo celkem 13,4 miliardy eur (zhruba 343 miliard Kč).

Evropská investiční banka je institucí Evropské unie, která se specializuje na poskytování dlouhodobých úvěrů. Jejími akcionáři jsou členské státy EU. Dává k dispozici peníze na životaschopné projekty, čímž přispívá k dosažení politických cílů EU.

Radu EIB tvoří zástupci 28 členských zemí EU, obvykle ministři financí. Minulý týden ministři financí EU ve společném prohlášení uvedli, že EU by v rámci boje s klimatickými změnami měla postupně ukončovat financování ropných, plynárenských a uhelných projektů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů