Pátek, 29. března 2024

Lyžařské středisko ve Val di Sole bude fungovat bez plastů

Lyžařské středisko ve Val di Sole bude fungovat bez plastů

Lyžařské středisko Pejo 3000 v oblíbené oblasti Val si Sole bude už během letošní sezóny fungovat zcela bez jednorázových plastových výrobků. Oznámil to šéf centrály cestovního ruchu pro tuto italskou alpskou oblast poblíž Trentina Luciano Rizzi. Všechny místní restaurace, penziony i horské chaty se budou muset obejít bez plastových kelímků, tácků či příborů, podle provozovatelů je to první krok k tomu, jak ochránit vysokohorské ekosystémy před plastovým odpadem.

Středisko Pejo 3000 přijalo omezení ohledně jednorázových plastů poté, co univerzita v Miláně zveřejnila studii, v níž zkoumala znečištění alpských ledovců. Při analýze složení ledovce Forni v národním parku Stelvio došli odborníci k závěru, že obsahuje až 162 milionů částeček plastů, což je zhruba stejné množství, jaké se nachází v evropských mořích.

"Strategie, jak omezit spotřebu plastů, nutně potřebujeme a měli bychom je aplikovat v celé oblasti Alp," tvrdí glaciolog Christian Casarotto z muzea vědy MUSE v Trentinu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů