Pátek, 29. března 2024

Černé uhlí ve vítkovických kotlích definitivně nahradil plyn, pomůže to ovzduší v centru Ostravy

Černé uhlí ve vítkovických kotlích definitivně nahradil plyn, pomůže to ovzduší v centru Ostravy

Po loňské zkušební sezoně, která dopadla nad očekávání dobře, bude i letos vytápět domy, průmyslové areály a nemocnici ve Vítkovicích namísto černého uhlí mnohem ekologičtější plyn. Společnost ČEZ Energetické služby, dcera ČEZ ESCO, dokončila přeměnu vítkovické teplárny z černouhelné na plynovou a výrazně tím snížila emise škodlivin do ovzduší.

Nové ekologické řešení výrazně sníží emise síry, dusíku, tuhých znečišťujících látek i oxidu uhličitého. Konkrétně klesnou ročně emise oxidů síry o 410 tun (100 %), oxidů dusíku o 288 tun (93 %), TZL o 5,8 tuny (96 %) a C02 o 40 tun (82 %).

Dosavadní dva černouhelné kotle o celkovém výkonu 182 MW nahradil ČEZ plynovou kotelnou se třemi kotly a dvěma kogeneračními jednotkami, nově vznikla také výměníková stanice.

Teplárna je významným dodavatelem energií pro celou oblast Vítkovic. Mezi její zákazníky patří Třinecké železárny, Vítkovice Holding, Vítkovická Nemocnice Ostrava i domácnosti z vítkovické lokality.

,,Modernizace teplárny je důkazem, že řešení ve stylu ESCO fungují. Vybírali jsme z několika možností, mezi kterými byla renovace stávajícího uhelného zdroje i výstavba nového černouhelného kotle," říká ředitel společnosti ČEZ Energetické služby Michal Pastušek. ,,Výsledný projekt je nejekologičtější variantou. Ulevíme tak životnímu prostředí a zároveň zajistíme stále dostupnou cenu pro zákazníky."

Do ekologizace teplárny investovala Skupina ČEZ 138 milionů korun.

Na počátku roku 2020 dojde k fúzi Energocentra Vítkovice, které dosud zajišťovalo provoz vítkovické teplárny, do společnosti ČEZ Energetické služby.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů