Středa, 24. dubna 2024

Australští miliardáři podpořili obří solární projekt

Australští miliardáři podpořili obří solární projekt

Dva australští miliardáři investovali desítky milionů dolarů do nastartování megaprojektu na dodávky solární energie ze severní Austrálie do Singapuru prostřednictvím nejdelšího podmořského vysokonapěťového kabelu na světě. Uvedla to singapurská firma Sun Cable, která vede celý projekt v hodnotě zhruba 22 miliard australských dolarů (346 miliard Kč).

Sun Cable plánuje postavit v Austrálii solární farmu na ploše 15.000 hektarů o instalované kapacitě deset gigawattů, bateriové úložiště o výkonu 22 gigawatthodin a 4500 kilometrů dlouhou přenosovou síť do Singapuru. Všechny tři části budou největší svého druhu na světě. Singapur by z Austrálie měl dostávat zhruba pětinu dodávek elektřiny, které potřebuje. To by pomohlo snížit závislost země na dovozu zkapalněného zemního plynu.

Sun Cable získal nejnovější peníze od soukromého rodinného fondu spoluzakladatele firmy Atlassian Mikea Cannona-Brookese a soukromé firmy těžařského magnáta Andrewa Forresta Squadron Energy. Generální ředitel Sun Cable David Griffin uvedl, že získaná částka je necelých 50 milionů AUD a pokryje náklady na projektování a získání regulačních a ekologických povolení předtím, než firma začne hledat peníze na financování celého projektu. Sun Cable doufá, že se podaří získat finance na celý projekt do konce roku 2023. Komerční provoz má být zahájen v roce 2027.

"Je to nesmírně vzrušující projekt s potenciálem změnit svět," uvedl podle agentury Bloomberg Cannon-Brookes, který je bojovníkem za čistou energii. "Pokud se nám to podaří, můžeme pro Austrálii vybudovat nové vývozní odvětví, vytvořit pracovní místa a nastavit budoucnost pro naši ekonomiku."

Cannon-Brookes v roce 2016 vyzval přes twitter šéfa Tesly Elona Muska, aby vytvořil za 100 dní v Austrálii největší baterii na světě, která by zabránila výpadkům proudu v zemi. Sázka byla v té době odmítnuta a označena za přemrštěnou, Tesla ale nakonec baterii ve stanovené lhůtě opravdu postavila, což pomohlo stabilizovat energetickou soustavu, napsala agentura Reuters.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů