Pátek, 19. dubna 2024

Motorkáři drancují Moravský kras, na podzim jich přibylo

Motorkáři drancují Moravský kras, na podzim jich přibylo

Terénní motorkáři neváhají vjet ani do lesů Chráněné krajinné oblasti Moravský kras, kde ruší a svými stroji rozrývají půdu. Porušují tak zákon jak o ochraně přírody, tak zákon o lesích. Letos na podzim jich přibylo, řekl dnes ČTK zástupce vedoucího správy chráněné krajinné oblasti Antonín Tůma. Strážci přírody vyzvali veřejnost, aby přispěla k odhalování těchto motorkářů.

"Momentálně je zvýšená aktivita terénních motorkářů v jižní části Moravského krasu v oblasti Bílovic a Ochozu. Hluk motorek přitom ruší jak návštěvníky přírody, tak i zvěř. Pneumatiky strojů také rozrývají lesní cesty, ze kterých se po deštích splavuje zemina. Ještě větší škody ale nadělají, když z cest sjedou, rozrývají půdu i v lese," uvedl Tůma.

Strážci přírody se na terénní motocykly i čtyřkolky v Moravském krasu zaměřují. V létě se jim podařilo přistihnout řidiče čtyřkolky, dostal pokutu 5000 korun. Na místě lze přitom uložit pokutu až do výše 10.000 korun. U motorkářů je ale jejich dopadení složitější, mohou rychle zajet do lesa a hlídce ujet. "Problém je, že nemají registrační značky. Kdyby je měli, byli by snadno dohledatelní," uvedl Tůma.

Strážci žádají veřejnost o zasílání informací, kde a kdy lidé terénní motocykly viděli, ideálně s fotografií. Informace lze zasílat na e-mail: morkras@nature.cz. "I terénní motorky potřebují tankovat pohonné hmoty, takže na benzinové stanici si jich lze všimnout, a jejich řidiči si zde musí sundat přilbu. Třeba poznáte své známé nebo sousedy," uvedl Tůma. Podle něj je možno volat přímo i na tísňovou linku policie 158, motocykl bez registrační značky totiž nesmí jezdit po silnicích.

Chráněná krajinná oblast Moravský kras je známá zejména Punkevními jeskyněmi, které jsou říčkou propojeny s propastí Macocha. V CHKO je přes 1100 jeskyní. Veřejnosti je běžně zpřístupněno pět z nich. Ročně je navštíví přes 350.000 turistů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů