Čtvrtek, 25. dubna 2024

Některé obce Vysočiny zvýší poplatek za odpad, rostou jim náklady

Některé obce Vysočiny zvýší poplatek za odpad, rostou jim náklady

Některé radnice na Vysočině už rozhodly o tom, že v příštím roce zvýší poplatek za komunální odpad, starostové to ČTK zdůvodnili rostoucími náklady na odvoz a likvidaci odpadků. Další zastupitelstva příslušnou vyhlášku projednají až v prosinci. V krajské Jihlavě by měla roční sazba zůstat na 680 korunách na obyvatele, lidé tam ale mohou částku snížit zapojením do programu na podporu třídění.

Jemnice na Třebíčsku změní od nového roku poplatek za popelnice z 500 na 600 korun na osobu. Poplatky se podle starosty Miloně Slabého (SNK) neměnily déle než deset let. "Neustále se nám zvyšují vstupy, takže už jsme to byli nuceni udělat. Neustále se rozevírají nůžky mezi tím, co dotujeme, a co přispívají lidé," řekl ČTK.

V Polné na Jihlavsku budou příští rok lidé platit za odpad 520 korun na hlavu místo dosavadních 474 korun. "Máme tam spoustu slev, v celkové částce dělají asi 300.000 korun," doplnil starosta Jindřich Skočdopole (nestraník). Uvedl, že přes třídění ve městě přibylo směsného komunálního odpadu. "To jsou větší náklady na odvozy, uložení na skládku, atd.," řekl.

Pelhřimovské zastupitelstvo projedná 4. prosince návrh na zvýšení ročního poplatku za odpad o 50 korun na 700 korun na poplatníka, uvedla vedoucí finančního odboru Lenka Nováková. Vedení Chotěboře navrhne zastupitelům, aby poplatek pro rok 2020 zvedli o 12 korun, letošní poplatek tam je 528 korun na osobu.

V Havlíčkově Brodě platí lidé za vyvážení popelnic 600 korun na hlavu a rok, o částce na příští rok rozhodnou zastupitelé 16. prosince. "Je navrhováno několik variant na změnu výše poplatku," uvedla mluvčí města Alena Doležalová bez podrobností.

Ekonomický odbor města Jihlavy navrhne na prosincovém jednání zastupitelstvu nechat poplatek na nynějších 680 korunách. "Úlevu pak navrhuje ve výši 100 korun. Na úlevu mají nárok ti, kteří poctivě třídí, což je značná část Jihlavanů," sdělila ČTK Aneta Hrdličková z radnice.

S novým rokem neplánuje měnit poplatky za odvážení komunálního odpadu například radnice v Třebíči, kde je sazba 648 korun na osobu a rok. "Poplatek se nezměnil už více než pět let," uvedla mluvčí města Irini Martakidisová. Například žďárská radnice bude za odpad nadále vybírat 580 korun, Velké Meziříčí 500 korun a Nové Město na Moravě 480 korun. Jde o základní sazby bez slev.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů