Pátek, 29. března 2024

Ocenění Aktivní kraj a Aktivní obec zná své vítěze

Ocenění Aktivní kraj a Aktivní obec zná své vítěze

Již od svého vzniku v roce 2005 spolupracuje neziskově hospodařící společnost ASEKOL v rámci zpětného odběru elektrozařízení velmi intenzivně s obcemi, městy a jednotlivými kraji. Ty nejaktivnější z nich se letos opět rozhodla ocenit, neboť právě spolupráce s územní samosprávou je pro zajištění zpětného odběru klíčová. Vyhlášení ocenění proběhlo během společenského galavečera, který se konal 26. listopadu v Žižkovském divadle Járy Cimrmana pod záštitou Ministerstva životního prostředí ČR, Asociace krajů ČR, Národní rady osob se zdravotním postižením ČR a Svazu měst a obcí ČR.

,,Naší strategií je zajištění dostatečné hustoty sběrné sítě pro reálný fyzický sběr vysloužilých elektrozařízení. Pro občany jsou primárním místem k jejich odevzdání sběrné dvory v městech a obcích. Každý rok však ASEKOL navyšuje také počet červených kontejnerů v ulicích. Ty umožňují našim spoluobčanům chovat se ekologicky a odevzdat drobná elektrozařízení v místě jejich bydliště v kteroukoli denní dobu. Neméně důležitá je také environmentální edukace a motivace ze strany krajů a jednotlivých obcí, které mají úlohu motivovat obyvatele ke správnému nakládaní s odpady, a to nejen v oblasti elektroodpadů," přibližuje význam ocenění Aktivní kraj a Aktivní obec Daniel Šafář, obchodní a marketingový ředitel společnosti ASEKOL.

Stejně jako v loňském roce, byly v oblasti sběru vysloužilých elektrozařízení vyhlášeny 3 soutěžní kategorie. Vítězem kategorie Aktivní kraj s největším počtem vytříděného elektra na osobu za uplynulé období se stal Jihočeský kraj. Sběrem 3,64 kg na obyvatele předčil následující Pardubický kraj. Za tento počin si ocenění převzala hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská. V kategorii Sběr vysloužilého elektrozařízení do červených kontejnerů zvítězil Liberecký kraj. ,,V našem kraji mohou občané odevzdávat vysloužilé elektro prostřednictvím 173 červených kontejnerů. Jsme rádi, že meziročně jejich počet stoupá, což také přispělo k našemu letošnímu vítězství, ze kterého mám velikou radost.", konstatuje hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Poslední cenu udělila odborná porota. Její členové hodnotili aktivity na podporu osvěty v oblasti ochrany životního prostředí, které kraje České republiky ve spolupráci s ASEKOLem v uplynulém roce uspořádaly. Vítězství připadlo Karlovarskému kraji, který byl v této kategorii nejaktivnější. ,,Kromě sběrových soutěží, seminářů pro starosty nebo odborné porady, se v kraji konalo množství akcí, které netradiční formou informovaly o potřebě třídění elektrozařízení nejmladší generaci, což je velmi důležité", vysvětluje Václav Krása, předseda NRZP ČR a člen odborné poroty. Právě z jeho rukou za přítomnosti předsedy představenstva společnosti ASEKOL Jana Vrby převzala ocenění hejtmanka kraje Jana Mračková Vildumetzová. Veškerá předaná finanční ohodnocení jednotlivých krajů ve výši 100 000 Kč budou využita na podporu environmentálních a CSR aktivit.

Kromě oceněných krajů byl vyhlášen i absolutní vítěz soutěže Aktivní obec, jímž se stalo statutární město Ostrava. Do této soutěže se mohly zapojit města a obce, ve kterých probíhá sběr vysloužilého elektrozařízení prostřednictvím červených stacionárních kontejnerů. ,,Jsme rádi, že se soutěže již potřetí zúčastnilo tolik obcí, které dbají jak na třídění elektra, tak na šíření osvěty a edukaci jejich občanů. Vítězné město Ostrava od nás získává výhru v hodnotě 50 000 Kč na vylepšení systému nakládání s odpady," dodává Daniel Šafář. Ocenění přijel na slavnostní vyhlášení převzít Jiří Štěpánek z odboru odpadů města Osrava.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ASEKOL a. s. je neziskově hospodařící společnost, která od roku 2005 provozuje kolektivní systém zpětného odběru elektrozařízení. Na základě zápisu vedeného u Ministerstva životního prostředí ČR zajišťuje zpětný odběr elektrozařízení ve všech oblastech, např. výpočetní, telekomunikační a kancelářské techniky, spotřební elektroniky, elektrických nástrojů, nářadí, hraček a vybavení pro volný čas a sport, přístrojů pro monitorování a kontrolu a výdejních automatů (skupiny 1-6). ASEKOL má uzavřeny smlouvy o zřízení míst zpětného odběru s více než 4 300 městy a obcemi a 3 000 opravnami a prodejnami elektro. Další tisíce sběrných míst vznikly díky vývoji a instalaci různých druhů kontejnerů na drobná elektrozařízení. Provozovaných více než 17 400 sběrných míst zajišťuje společnosti ASEKOL nejhustší sběrnou síť vysloužilých elektrozařízení ze všech kolektivních systémů v ČR i v Evropě. ASEKOL za svoji společenskou odpovědnost získal prestižní národní ocenění TOP odpovědná firma. Zároveň byl na začátku února za své aktivity oceněn prestižní cenou Ruban d'Honneur neboli ,,Stuhou cti" v soutěži European Business Awards (EBA) v kategorii Environmentální a udržitelný rozvoj.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů