Čtvrtek, 18. dubna 2024

Liberec zvýší poplatek za likvidaci odpadu skoro o polovinu

Liberec zvýší poplatek za likvidaci odpadu skoro o polovinu

Liberec od příštího roku zvýší skoro o polovinu roční poplatek za likvidaci směsného komunálního odpadu. Jako důvod udává rostoucí náklady na odpadové hospodářství, od roku 2010 stouply o třetinu. Letos obyvatelé města platili 492 korun, příští rok to bude 720 Kč. Novelu vyhlášky dnes zastupitelstvo schválilo. Náměstek libereckého primátora Zbyněk Karban (ANO) očekává, že do rozpočtu získá magistrát o 20 milionů více. Dosud radnice stotisícového města ročně od obyvatel vybrala na tomto poplatku zhruba 44 milionů korun.

Podle Karbana si uvědomují, že hlavně vícečlenným rodinám může zdražení přinést problém. "Rozhodli jsme se proto, že bude poplatek splatný ve dvou částech," uvedl Karban. První část bude v tradičním termínu do konce března a druhá do konce září. Poplatek za odpad se v Liberci naposledy zvyšoval v roce 2005. Karban upozornil na to, že jen při zohlednění míry inflace by roční sazba nyní odpovídala skoro 640 korunám. Náklady na odpadové hospodářství ale stouply ještě výrazněji. Ročně je to nyní přes 102 milionů korun, což je jen od roku 2010 nárůst o 25 milionů korun.

Opoziční zastupitel za Změnu pro Liberec Josef Šedlbauer nepovažuje zvýšení poplatku za férové vůči občanům. "Nejsem si vědom, že by některá strana měla zvyšování poplatku za odpady ve svém programu," uvedl. Naopak primátor Jaroslav Zámečník řekl, že to férové je. "Valorizujeme poplatek po 15 letech," řekl.

Liberec sběr, svoz a likvidaci směsného komunálního ročně stojí 65 milionů korun, to by nově mělo pokrýt navýšení poplatku pro obyvatele města. Dalších zhruba 37 milionů město vynaloží za svoz tříděného odpadu, velkoobjemových kontejnerů a vánočních stromků, úklid kolem kontejnerů, za provoz sběrných dvorů i likvidaci nebezpečných odpadů. Radnice z toho platí podle primátora zhruba polovinu, druhou získává jako podíl ze zisku společnosti FCC, která má v Liberci na starost svoz odpadu, a od společností, které se zabývají zpětným odběrem vytříděného odpadu.

V Libereckém kraji více peněz za likvidaci komunálního odpadu zaplatí od příštího roku také obyvatelé Semil. Tamní zastupitelé schválili zvýšení poplatku z 500 na 600 korun za rok. Důvody jsou obdobné jako v Liberci. Naposledy se poplatek za odpad zvyšoval v Semilech také roce 2005.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů