Pátek, 29. března 2024

WHO: Klimatické změny mají negativní dopad i na lidské zdraví

WHO: Klimatické změny mají negativní dopad i na lidské zdraví

Klimatické změny mají negativní dopad i na lidské zdraví. U příležitosti klimatické konference OSN, která v pondělí začala v Madridu, to dnes uvedla Světová zdravotnická organizace (WHO). Kvůli změnám klimatu podle ní více lidí trpí tepelným stresem, extrémními výkyvy počasí i nemocemi, které přenáší komáři.

"Klimatická krize si vybírá svou daň na zdraví. Proč? Protože naše plíce, náš mozek, naše oběhová soustava velmi trpí jevy, které jsou příčinou klimatických změn," uvedla za WHO Maria Neiraová, ředitelka odboru životní prostředí, klimatických změn a zdraví. Za "naprosto pobuřující" označila skutečnost, že jen procento prostředků vynaložených na boj s klimatickými změnami putuje do zdravotnictví.

"WHO považuje klimatické změny za možná největší zdravotní riziko 21. století," uvedl odborník zdravotnické organizace Diarmid Campbell-Lendrum. Podle něj musíme snížit emise oxidu uhličitého, jinak budeme dál ničit zásoby jídla, pitné vody a ovzduší, tedy "vše, co potřebujeme k udržení dobrého zdravotního stavu populace".

Světová zdravotnická organizace podle Campbella-Lendruma odhaduje, že ročně zemře kvůli znečištění ovzduší přes sedm milionů lidí. Snížení emisí skleníkových plynů, které způsobují klimatické změny, by snížilo i znečištění ovzduší, které má dopad na lidské zdraví, dodala WHO.

Do průzkumu WHO o dopadech klimatických změn na lidské zdraví se zapojilo více než sto zemí světa. Velcí hráči jako Spojené státy a Indie mezi nimi ovšem nebyli, upozornila agentura Reuters.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů