Čtvrtek, 28. března 2024

Produkce odpadů v ČR roste, problémem je skládkování

Produkce odpadů v ČR roste, problémem je skládkování

Celková produkce komunálních odpadů loni v České republice meziročně vzrostla o 1,6 procenta na zhruba 5,782 milionu tun. Od roku 2009 se produkce zvýšila o 8,6 procenta. Vyplývá to ze Zprávy o životním prostředí ČR za rok 2018, kterou v pondělí projedná vláda. Meziročně se také loni mírně zvýšila míra skládkování komunálních odpadů. Komunální odpad zahrnuje směsný komunální odpad, papír, plast, sklo, kov, objemný odpad i nebezpečný odpad.

Loni činila produkce komunálního odpadu 544,1 kilogramu na obyvatele, což bylo o 6,7 kilogramu více než předloni. Dlouhodobě vyšší je produkce komunálních odpadů v Praze a ve Středočeském kraji, což je dáno výraznou koncentrací obyvatelstva.

Od roku 2009 do loňska se naopak snížila produkce směsného komunálního odpadu, což je nevytříděný odpad z domácností i firem, kde vzniká při nevýrobní činnosti, a to o 14,5 procenta. Meziročně loni produkce mírně vzrostla o 0,2 procenta. Podíl tohoto odpadu na celkové produkci komunálních odpadů v roce 2018 byl téměř poloviční.

Na rozdíl od ostatních skupin odpadů u komunálních odpadů dominuje jejich odstraňování skládkováním, uvádí zpráva. Od roku 2009 poklesla míra skládkování z 64 na 46 procent, meziročně loni ale lehce vzrostla o 0,6 procenta. Materiálně využito bylo 38,6 procenta komunálního odpadu, což je více než předloni. Dlouhodobě také roste energetické využití komunálních odpadů, loni se však meziročně snížilo množství takto zužitkovaného odpadu o zhruba 8.700 tisíc tun. Procentuální hodnota spalování je podle zprávy téměř nulová.

Ve skládkování komunálních odpadů je ČR nad průměrem členských států Evropské unie, v recyklaci naopak pod průměrem. Změnit to má mimo jiné nová odpadová legislativa, kterou vláda též projedná v pondělí a jež zvyšuje poplatky za ukládání směsného komunálního odpadu na skládky.

Celková produkce odpadů v ČR loni meziročně vzrostla o 9,5 procenta na 37,78 milionu tun. Od roku 2009 je to navýšení o 17,1 procenta. Na obyvatele činila celková produkce 3555,7 kilogramu, meziročně o 296,6 kilogramu více. Materiálově využito bylo 83,4 procenta odpadů, energeticky 3,2 procenta, skládkováno bylo 9,4 procenta a spáleno zhruba 0,2 procenta odpadů.

Co se týče obalových odpadů, vzrostla mezi lety 2009 a 2018 produkce o 45 procent, zároveň se ale zvyšuje míra recyklace. Meziročně bylo loni vyprodukováno o 8,5 procenta více obalových odpadů. Z celkového množství 1,297 milionu tun odpadů z obalů bylo 73,9 procenta využito, čímž byl splněn sedmdesátiprocentní cíl plynoucí ze zákona. Nejčastějším způsobem využití je recyklace (69,6 procenta), čímž byl splněn legislativní cíl pro daný rok - 65 procent. Pokleslo naopak energetické využití.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů