Čtvrtek, 25. dubna 2024

Jedním z hlavních témat letošního roku bylo globální oteplování

Vybrané události spojené s bojem proti klimatickým změnám, které se staly jedním z nejčastěji diskutovaných témat letošního roku:

Jedním z hlavních témat letošního roku bylo globální oteplování

15. března - Téměř 1,5 milionu studentů z 125 zemí světa včetně ČR se zapojilo do celosvětové stávky za ochranu klimatu a snižování emisí. Stávka byla součástí studentského hnutí Fridays for Future (Pátky pro budoucnost), které založila 16letá švédská aktivistka Greta Thunbergová. Ta v srpnu loňského roku rozhodla každý den sedět před švédským Parlamentem a vyžadovala po vládě snížení emisí. Po švédských všeobecných volbách pokračovala ve stávkách každý pátek.

15. dubna - Aktivisté z organizace Extinction Rebellion (Vzpoura proti vyhynutí) požadující rázné kroky pro řešení současných ekologických problémů zablokovali dopravu na několika místech v centru Londýna. Policie zadržela stovky lidí. Organizace zorganizovala i řadu dalších demonstrací.

1. května - Britský parlament vyhlásil stav klimatické nouze.

6. května - Panel OSN pro biodiverzitu a ekosystémové služby (IPBES) uvedl ve své zprávě, že milionu druhů živočichů a rostlin hrozí vyhynutí. Za jednu z hlavních příčin vědci stanovili změnu klimatu. V ohrožení je milion druhů živočichů a rostlin z odhadovaných osmi milionů na Zemi.

10. května - Irsko se stalo druhou zemí světa, která vyhlásila stav klimatické nouze.

16. července - Němka Ursula von der Leyenové, která je od 1. prosince šéfkou Evropské komise (EK), ve svém programu uvedla, že chce v prvních 100 dnech ve funkci navrhnout klimatický zákon, v němž by bylo zakotveno, že k roku 2050 bude Evropa "prvním klimaticky neutrálním kontinentem".

8. srpna - Panel OSN pro změny klimatu (IPCC) uvedl, že v následujících dekádách se zvýší počet, intenzita i trvání veder i sucha. Experti ve zprávě doporučili mimo jiné lépe chránit lesy, měl by se změnit i způsob využívání půdy a chování spotřebitelů, například je žádoucí snížení spotřeby masa.

23. září - V New Yorku se konal klimatický summit. Generální tajemník OSN António Guterres vyjmenoval několik katastrof, které svět zasáhly za poslední měsíce, a zdůraznil rovněž, že letošní červenec byl vůbec nejteplejším měsícem v historii. "Ledovce tají, kvůli suchu vznikají lesní požáry, pouště se rozšiřují, bouře jsou mnohem silnější a ničivější," zmínil Guterres. Podobně se vyjádřila i Thunbergová, která zároveň představitele států v emotivním projevu zkritizovala za jejich nečinnost.

25. září - IPCC vyzval politiky a vědce k urychleným činům, pokud mají být odvráceny dalekosáhlé důsledky stále rychlejšího tání ledovců a dalších ledových mas pro miliony lidí. Experti uvedli, že hladiny moří nyní stoupají dvakrát rychleji, než tomu bylo v průměru během 20. století, totiž o 3,6 milimetru ročně. Hladina světových oceánů stoupne do konce tohoto století o jeden metr, zatímco během celého 20. století to bylo 15 centimetrů. V mořích značně ubude množství ryb a hurikány budou silnější, pokud se nezpomalí tempo globálního oteplování.

- Thunbergová se stala jednou ze čtyř osobností, které byly vyznamenány takzvanou alternativní Nobelovou cenou.

27. září - Až dva miliony mladých lidí se zúčastnilo další stávky iniciované hnutím Fridays for Future. Demonstrací vyvrcholil protestní Týden pro klima.

31. října - Světový potravinový program (WFP) uvedl, že kvůli rekordnímu suchu hrozí v příštích měsících nedostatek potravin 45 milionům lidí na jihu Afriky.

4. listopadu - Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa oficiálně informovala OSN, že zahájila proces odstoupení od pařížské klimatické dohody z roku 2015.

21. listopadu - Slovem roku v anglofonním prostředí se podle vydavatelů oxfordských slovníků stalo spojení "stav klimatické nouze" (climate emergency).

25. listopadu - Světová meteorologické organizace (WMO) oznámila, že množství množství oxidu uhličitého (CO2) v atmosféře dosáhlo rekordní výše - 415 ppm (částic na milion).

26. listopadu - Zpráva Programu OSN pro životní prostředí (UNEP) varovala, že pokud svět nezačne důrazněji snižovat emise skleníkových plynů, mohly by globální teploty do konce století stoupnout až o 3,2 stupně, což by mělo pro klima ničivé důsledky.

28. listopadu - Evropský parlament (EP) rozhodl o symbolickém vyhlášení stavu klimatické nouze v Evropské unii.

2. prosince - V Madridu začala 25. konference OSN o změnách klimatu (COP25). WMO ve své výroční zprávě v rámci konference uvedla, že poslední desetiletí bude tím nejteplejším v historii měření. "Extrémní vlny veder a záplavy, k nimž docházelo jednou za sto let, jsou nyní čím dál pravidelnější," napsal v prohlášení ke zprávě generální tajemník WMO Petteri Taalas. "Země od Baham přes Japonsko po Mosambik byly postiženy ničivými tropickými cyklony. Arktidu a Austrálii zdevastovaly lesní požáry," dodal.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů