Čtvrtek, 28. března 2024

Bio vánoční stromky udělají radost hned dvakrát

Bio vánoční stromky udělají radost hned dvakrát

V konvenčních pěstírnách vánočních stromů se smějí používat herbicidy, chemicko-syntetické prostředky pro ochranu rostlin a hnojiva. V ekologických podnicích toto není možné a bio vánoční stromky dosahují své velikosti zcela přirozeně.

Vánoční strom patří pro mnohé z nás zcela neodmyslitelně k vánočním svátkům. Ekologická kritéria při výběru stromku jsou bio kvalita a lokálnost. ,,Bio vánoční stromy ušetří životní prostředí od pesticidů a umělých hnojiv a udělají tak radost hned dvakrát", říká Bernadette Pokorny z vídeňské Poradny v oblasti životního prostředí Die Umweltberatung.

Pro kultury vánočních bio stromků platí stejná pravidla jako pro ekologická zemědělství a musí splňovat standardy předpisů EU pro toto odvětví. Příliš vysoká tráva a vegetace zabraňují rovnoměrnému růstu stromků. V bio kulturách vánočních stromků se nepoužívají herbicidy a porosty mezi stromy jsou udržovány krátké pomocí sečení a díky ovcím Shropshire. Šíření škůdců a plísní zamezuje vhodné rozmezí mezi jednotlivými sazenicemi, volba správného místa a také co nejpestřejší skladba smíšených porostů. V přirozeném přírodním prostředí se i užitkové rostliny cítí dobře a drží škůdce v šachu.

Stromek bez označení

Bio stromky nejsou označeny jako bio potraviny. Vánoční bio stromky jsou často pěstovány zemědělskými podniky, které pěstují i jiné zemědělské produkty. Kdo si chce zakoupit bio stromek a má pochybnosti, může si požádat o certifikát bio kvality. Aby podnik tento certifikát obdržel, probíhá například v Rakousku jejich každoroční kontrola.

Lokálnost namísto dovozu

Pokud se ve vaší blízkosti nenachází prodejní místo s bio stromky, je tou nejlepší alternativou strom z konvenční pěstírny přímo z vašeho z regionu. Stromkům z dovozu se raději vyhněte, doporučuje vídeňská poradna.

Foto: Die Umweltberatung/Monika Kupka

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů