Středa, 24. dubna 2024

Jak vytvořit ekologické sídlo firmy/kanceláře

Chcete mít udržitelnější sídlo firmy? Přinášíme vám několik tipů, jak například začlenit více přirozeného světla a bezpapírové schůzky, které pomohou vaší společnosti ušetřit peníze, ale i energie...

Jak vytvořit ekologické sídlo firmy/kanceláře

Mnohé firmy dnes kromě rad jak založit s.r.o. také vyhledávají tipy na ekologické udržení kanceláří. Přinášíme vám několik rad, díky kterým bude právě vaše kancelář či sídlo firmy ekologická.

Používejte elektřinu rozumně

Vypněte všechny počítače, tiskárny, kopírky a další zařízení, které na konci dne nemusíte nechat zapnuté. Nechte je vypnuté, dokud je nebudete muset znovu použít. Zkontrolujte, zda jsou všechny počítače a monitory nastaveny na energeticky nejúčinnější nastavení (např. monitor se vypne po 15 minutách nečinnosti). Pokud necháte místnost prázdnou déle než několik minut, vypněte světla. Namísto klasických žárovek používejte kompaktní zářivky. Využijte co nejvíce přirozeného slunečního světla.

Redukujte, recyklujte a používejte znovu

,,Omezit, znovu použít, recyklovat" znamená víc než jen házet starý papír do modrého koše (i když s tím nemusíte přestat). Opravdu přemýšlejte o všem, co používáte. Potřebujete poháry na jedno použití u nádrže s vodou? Můžete použít druhou stranu použitých listů papíru, které jste hodili do koše? Nekupujte věci, které nepotřebujete. A když provedete nákup, přineste si vlastní tašky.

Používejte kancelářské produkty šetrné k životnímu prostředí

V průměru stojí jen o 5% více, což je malá cena, kterou je třeba zaplatit za snížení odpadu a znečištění. Začněte s malými krůčky - 100% recyklovaný papír, inkoustové kazety, netoxické zvýrazňovače atd.

Používejte netoxické čisticí prostředky

Povzbuďte svou úklidovou společnost k používání ekologických čisticích prostředků a pokud tak neučiní, vyberte si jednu z mnoha společností, které nyní používají produkty šetrné k životnímu prostředí. Nejenže, budete ohleduplní k přírodě, ale často ušetříte nemalé peníze.

Podporujte práci z domova

Podporujte práci z domova, zejména pro pracovníky, kteří by za normálních okolností jezdili za prací. To snižuje znečištění vzduchu a zvyšuje časovou dostupnost. Pro ty, kteří do kanceláře chodí pravidelně, povzbuzujte (a pomáhejte zařídit) spolujízdu, využití veřejné dopravy, cyklistiky nebo chůze.

S tím souvisí také dress code. Nenuťte v horkých letních dnech nosit zaměstnance obleky. Pomůžete si tak snížit náklady na klimatizaci.

Zaměřte se na kancelář bez papíru

Přestože se kancelář bez papíru může zdát nereálná, pokuste se alespoň o snížení tiskového materiálu, pokud je to možné. Čtěte na obrazovce a tiskněte dokumenty pouze v nezbytných případech. V kanceláři používejte pouze papírové výrobky se 100% recyklovaným obsahem a když profesionálně vyrábíte propagační materiál, požádejte svou tiskárnu o papír s certifikátem, že se jedná o ekologický materiál.

Podporujte Fair trade a ekologii

Kupte si z Fair trade bio kávu a čaje do kanceláře. Pokud zaměstnanci dávají přednost horkým nápojům, povzbuzujte je, aby si vzali vlastní hrnky. Většina kaváren nabízí zákazníkům, kteří tak činí, malou slevu. Důležitější je snížení odpadu díky tomu, že nemusíte vyhazovat papírové nebo polystyrénové kelímky.

Zdroj: Sponzorovaný článek

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů