Pátek, 19. dubna 2024

Ředitel ČHMÚ: Někde se začíná sucho teprve projevovat

Ředitel ČHMÚ: Někde se začíná sucho teprve projevovat

Situace ohledně sucha v Česku se letos zlepšila, vyhráno však není. Zásadní je, aby v následujících měsících spadlo dost srážek, u hlubokých podzemních vod se navíc sucho začíná teprve projevovat. V rozhovoru s ČTK ke 100. výročí založení Českého hydrometeorologického ústavu to řekl jeho ředitel Mark Rieder.

"Musíme hospodařit s tím, co k nám spadne ve formě srážek, ať už dešťových či sněhových. Potřebujeme srážky v zimním období, tedy od prosince do dubna," zdůraznil Rieder. Podle něho je třeba hlavně sníh ve středních a nižších polohách.

"Ne v horách, protože tam při tání vše rychle odteče pryč. A ještě bychom potřebovali hezké postupné odtávání a žádné prudké oteplení, aby voda měla čas zasakovat se do podzemních vod," popisuje Rieder, který byl dlouholetým ředitelem Výzkumného ústavu vodohospodářského.

Upozornil, že dalším důležitým faktorem je i to, aby množství srážek bylo rovnoměrně rozložené a nepřišly jen přívalové deště. "Z tohoto pohledu se situace zlepšila, ve srovnání s dlouhodobým normálním stavem však stále není dobrá, naopak," podotkl Rieder.

Sucho se podle něho nyní teprve začíná projevovat v hlubokých vrtech, kam se voda ze srážek dostane během delšího období. Rieder však zdůraznil, že situace ani v tomto ohledu není zlá. "Na rozdíl od některých jiných zemí neodebíráme více, než můžeme, ale je třeba to hlídat. I z toho důvodu, že podzemní voda má lepší kvalitu a stojí méně než povrchová a řada firem a podniků si buduje vlastní vrty," uvedl. ČHMÚ se před několika lety podílel na projektu Rebilance podzemích vod, který sledoval jejich stav. V současnosti ústav přebírá do správy nově vybudované vrty.

Rieder míní, že současné sucho skončí a srážky se postupně v ročních úhrnech vrátí do normálu. Domnívá se ale, že se změní jejich intenzita. "Podle mě přibude extrémních srážek, prodlouží se suchá letní období a budou vyšší teploty. Nápor na vodní režim se zvýší kvůli tomu, že dojde k větší evapotranspiraci - tedy výparu." Právě na větší výpar ze zemského povrchu se podle něj někdy při plánování různých projektů zapomíná.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů