Pátek, 19. dubna 2024

Itálii, Rakousko i Švýcarsko postihly laviny

Itálii, Rakousko i Švýcarsko postihly laviny

V lyžařském středisku v rakouských Korutanech se dnes utrhla lavina, pod kterou skončili nejméně čtyři lidé. Všem se podařilo vyprostit, po dalších možných zavalených záchranáři pátrají, uvedla podle agentury APA policie. Lavina dnes spadla také ve švýcarském resortu Andermatt, kde horská služba rovněž zorganizovala rozsáhlé pátrání kvůli obavám, že masa sněhu zasypala lyžaře. Nalezeni s lehkými zraněními byli nakonec dva lidé. Neštěstí v horách dnes ohlásila také Itálie, kde od středy zahynuli tři horolezci.

V korutanském Ankogelu se lavina utrhla mimo zajištěné sjezdovky, svědkyně události podle APA oznámila dva zasypané. Během záchranné operace se uvolnila druhá lavina. Jeden ze svědků poté nahlásil, že viděl možná až čtyři lyžaře, které sníh pohltil. Následně oblast postihla ještě třetí lavina, která se dostala až na sjezdovku.

První lavina zasypala po pás čtyři lyžaře, většina z nich se dokázala vyprostit sama. Záchranáři v místě druhé laviny žádné zasypané neobjevili, předchozí hlášení svědka se tak nepotvrdilo. Záchranáři ještě kontrolují třetí místo u sjezdovky.

Provozovatel střediska v Ankogelu uvedl, že lavinu vyvolala dvojice lyžařů, která sjížděla svah ve volném terénu mimo zajištěnou sjezdovku. Oblast následně policie uzavřela.

V Andermattu ve švýcarském kantonu Uri, kde platí kritická lavinová situace, skončili pod pod sněhovým závalem dva lidé. Na místě horská služba uspořádala velké pátrání, nasazeni byli i psi, kteří jsou schopní člověka pod masou sněhu najít. Lavina o rozměru zhruba 20 krát 50 metrů zasáhla i sjezdovku.

Ve střední Itálii dnes při výstupu na masiv Gran Sasso zahynuli dva horolezci, kteří se při cestě na vrchol zřítili. Ve středu zde zahynula pod lavinou Italka při pokusu zdolat horu Corno Grande, která je nejvyšším vrcholem Apeninského poloostrova.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů