Čtvrtek, 18. dubna 2024

Premiér požáry sužované Austrálie odmítl snížit těžbu uhlí

Premiér požáry sužované Austrálie odmítl snížit těžbu uhlí

Australský premiér Scott Morrison dnes odmítl výzvy k omezení těžby uhlí v Austrálii, která je největším exportérem této suroviny na světě. Země se v současné době potýká s rozsáhlými lesními požáry, které si vyžádaly už deset lidských obětí, a australská vláda čelí kritice kvůli své neochotě reagovat na klimatické změny. Morrison ale jakoukoli spojitost mezi nynějšími ničivými požáry a klimatickými změnami rezolutně popírá.

"Nezrušíme pracovní místa tisíců Australanů tím, že se vzdáme tradičních průmyslových odvětví," řekl Morrison televizní stanici Channel Seven. "Nepřistoupíme na lehkomyslné požadavky, které by poškodily ekonomiku," dodal premiér.

Požáry začaly v září a od té doby zničily na tři miliony hektarů porostů, což odpovídá skoro polovině rozlohy České republiky. Popelem lehlo více než 950 domů a o život přišlo deset lidí. Nejhůře postižen je stát Nový Jižní Wales na jihovýchodě země, vážná situace je ale i ve státech Viktorie a Jižní Austrálie. O víkendu kupříkladu shořela velká část obce Balmoral nedaleko největšího australského města Sydney.

V době, kdy vlna veder a požáry minulý týden vrcholily, byl premiér Morrison se svou rodinou na Havaji na dovolené, kterou prý už dříve slíbil dcerám. Pod tlakem kritiky se vrátil do Austrálie dříve a dnes poskytl rozhovory několika australským médiím.

V rozhovoru s televizí Nine premiér prohlásil, že řešení klimatických změn je stejně důležité nyní, jako bylo před tím, než ničivé požáry začaly. Podle Morrisona je ale Austrálie na dobré cestě splnit své závazky, které si dala ohledně snížení emisí.

Austrálie slíbila snížit do roku 2030 ve srovnání s rokem 2005 emise o 26 až 28 procent. Experti ale opakovaně varovali, že země pravděpodobně slib nesplní.

Minulý týden Austrálie zažila vůbec nejteplejší den v historii měření, když průměrná teplota na australském území dosáhla ve středu 41,9 stupně Celsia. Ve vnitrozemí teploty na řadě míst přesahovaly 45 stupňů Celsia. Dnes vedra polevila, v zemi ale nadále hoří na 200 požárů a meteorologové předpovídají, že po Vánocích se znovu oteplí. Příští víkend by se například ve městě Adelaide ve státě Jižní Austrálie měla rtuť teploměru opět vyšplhat k 39 stupňům Celsia.

"Musíme si uvědomit, že výraznou změnu počasí s příchodem dešťů nemůžeme očekávat dříve než v lednu či únoru," prohlásil zástupce místních hasičů Shane Fitzsimmons. "Máme tedy před sebou pořád dlouhou cestu. Pořád jsou to nějaké čtyři, šest týdnů, než se dočkáme znatelnějšího zlepšení počasí," dodal.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů