Čtvrtek, 28. března 2024

První zastávky MHD v Brně mají zelenou střechu

První zastávky MHD v Brně mají zelenou střechu

střední hřbitov a Výstaviště - hlavní vstup. Na těchto zastávkách MHD využijí cestující nové přístřešky. Na rozdíl od ostatních mají zelenou střechu, díky kterým budou částečně ochlazovat své okolí. Do konce roku přibydou ještě další dvě, a to u Anthroposu a na Mendlově náměstí. Vhodné lokality k instalaci nechalo vytipovat vedení města Brna, výrobu a montáž zajišťoval Dopravní podnik města Brna.

Výhodou takových zastávek je vedle vzhledu, který danou lokalitu zatraktivňuje, také absorpce slunečních paprsků, a tudíž ochrana cestujících v horkých letních dnech. Konkrétně to znamená, že střechy přístřešků jsou osázeny netřesky a rozchodníky, což jsou nenáročné rostliny. Celkové provedení je tedy nejen pestré, ale prakticky bezúdržbové. Není nutné zalévání, ani není třeba odvádět přebytečnou vodu, jen se jednou ročně musí provést hnojení, které - stejně jako běžnou údržbu - zajistí DPMB.

www.brnotoday.cz 300w, www.brnotoday.cz 768w, www.brnotoday.cz 1536w" sizes="(max-width: 750px) 100vw, 750px" style="box-sizing: inherit; border: 0px; vertical-align: middle; height: auto; max-width: 100%; clear: both; display: block; margin-left: auto; margin-right: auto;" />

Na území města vozy MHD obsluhují 1450 zastávek, na 573 z nich jsou umístěny přístřešky. V létě dalo vedení města Dopravnímu podniku města Brna pokyn k vytipování prvních lokalit, které jsou vhodné pro doplnění prvků městského mobiliáře. Analýza vhodných lokalit zohledňovala parametry, jako jsou dlouhodobá absence přístřešku na exponovaném místě, ale i blízkost společensky významného bodu či jiné důležité lokality.

První dva přístřešky byly instalovány začátkem prosince 2019 na zastávkách Ústřední hřbitov (ve směru Modřice) a Výstaviště - hlavní vstup (ve směru do centra). Další dva budou do konce roku umístěny na Mendlově náměstí (zastávka tramvaje č. 6 směr Starý Lískovec) a na zastávce Anthropos (směr Kamenný vrch).

Na základě zkušeností se bude na úrovni města rozhodovat, jaké typy přístřešků budou pro další vytipované lokality vhodné, ve spolupráci s Dopravním podnikem města Brna budou připraveny ještě další dva jednodušší modely.

Zdroj a foto: MMB

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů