Pátek, 29. března 2024

Sedmá generace 6/2019: 30 ekolet: vpřed i zpět

 Jak uspěla polistopadová ekopolitika? Kudy se má vydat ekohnutí? Milion chvilek pro planetu?

Sedmá generace 6/2019: 30 ekolet: vpřed i zpět

Lepší se školní jídelny? Jak vypadají noví pražští ,,vidláci"? Je mateřství dar, nebo dluh přírodě? Lepší pachty, lepší krajina? Máme odškolnit společnost? Jak vznikla důvěra na Šumavě? Potřebujeme rebelii pro život? Najdeme klimatickou vizi? O čem hraje Chemické divadlo? Můžeme dohonit štěstí? Odpovědi nejen na tyto otázky najdete v novém čísle časopisu Sedmá generace.

V tématu poslední letošní 7.G se věnujeme třiceti letům vývoje zdejší ekopolitiky a ekohnutí. Ředitel Zeleného kruhu Daniel Vondrouš hodnotí ne/úspěchy ochrany přírody a životního prostředí, krátké anketní odpovědi připojují i Bedřich Moldan, Ivan Rynda, Edvard Sequens a Dalimil Toman. Akademik Arnošt Novák se ohlíží za polistopadovými osudy environmentálního hnutí, aktivista Miroslav Patrik pak připomíná zrod řady občanských ekologických iniciativ před listopadem 1989. Zakladatelé Hnutí DUHA Jan Patočka a Jan Beránek se obrátili otevřeným dopisem na ekologické hnutí s apelem: sami buďte tou změnou, o kterou usilujete. Odpovídají jim současní představitelé Hnutí DUHA Jiří Koželouh, Jaromír Bláha a Anna Kárníková.

Tematické linky občanského aktivismu se držíme i v dalších textech: Eliška Olšáková si všímá ekologické agendy listopadové demonstrace na Letné pořádané Milionem chvilek pro demokracii; Jiří Zemánek promluvil na říjnové pražské demonstraci hnutí Extinction Rebellion; Ľuboš Slovák nás provádí Inspiračním fórem letošního festivalu Ji.hlava, věnovaném hledání klimatické vize; Martin Beličák se pak zamýšlí nad možnými průniky pochodů za klima, spravedlnost a život.

V závěrečných dílech seriálu Naše půda navštěvuje Lucie Sovová nové pražské zemědělce a Tomáš Uhnák podrobně rozebírá potenciál pachtovních smluv pro zlepšení vyhlídek tuzemské krajiny. Nezapomněli jsme ani na lesy: Martin Voráč přibližuje proces budování důvěry, díky němuž mohla být přijata nová zonace šumavského národního parku. Tři texty pak věnujeme výchově a vzdělávání: Magdalena Hronová pátrá, jestli se zlepšila nabídka školních jídelen, Marie Drahoňovská se dělí o příběhy takzvaných zelených matek a Veronika Charvátová hovoří o zdejším školství a unschoolingu s psycholožkou a spoluautorkou knihy Respektovat a být respektován Janou Nováčkovou.

V Kulturní zahradě přibližuje Adéla Fischerová existenci pozoruhodného Chemického divadla, reflektujeme též filmy Kruh a Jane a knihy Umění uměřenosti a Život skoro bez odpadu. Nechybí ani pravidelné sloupky: v Bioastrologických rozhovorech tentokrát zpovídáme běloruského prezidenta Andreje Lukarenka, v Terrapii pak Zuzana Vlasatá oceňuje protestní akce Ende Gelände. Vydání doplňujeme tradičními přehledy důležitých událostí, knih, vašich ohlasů a budoucích akcí.

Seznam všech článků čísla naleznete ZDE. Tištěná verze Sedmé generace je k dostání na jednom z prodejních míst, e-verze pak na Publero.com, Floowie.com nebo Rajknih.cz. Informace o předplatném 7.G najdete tady.

Klidné svátky a dobrý rok 2020 vám přeje

redakce 7.G

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů