Úterý, 19. března 2024

Sezemice chtějí obnovit historické polní a luční cesty

Sezemice chtějí obnovit historické polní a luční cesty

Sezemice na Pardubicku chtějí obnovit původní polní a luční cesty v okolí města, zatravnit je a podél nich vysázet stromy. Letos chtějí vytvořit projekt, který má přispět k ochraně krajiny a lepšímu hospodaření s vodou. ČTK to dnes řekl starosta Martin Staněk (Za Sezemice krásnější).

"Domluva se zemědělci nebude asi jednoduchá. Většinou nejsme majiteli pozemků. Loni na to nějaké dotace byly, letos se musíme poohlédnout, zda peníze na podobné projekty budou," řekl Staněk.

Cesty zanikaly postupně zemědělskou velkovýrobou. Majetkoprávní vyrovnání bude podle starosty nejspíš komplikované. Město se letos pokusí zjistit, jaké jsou možnosti získání dotace a zároveň osloví odborníka, který by našel vhodná místa pro obnovu polních a lučních cest.

"Budoucnost naší krajiny je pro nás velkým závazkem a musíme pro to udělat, co bude v našich silách," dodal Staněk. Pokud se městu podaří projekt uskutečnit, potrvá řadu let, dodal.

Podobně uvažují i jiné obce či spolky v republice. Pozemky se díky tomu stávají dostupnější, úpravy zlepšují vzhled krajiny a přispívají k ochraně půdy, vody a biodiverzity. Alej mandloní a také travnaté pásy a polní cesty vznikly z iniciativy místního okrašlovacího spolku na konci loňského roku v Mikulově na Břeclavsku. Na Vysočině Státní pozemkový úřad buduje polní cesty a vodní nádrže za více než 56 milionů korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů