Úterý, 19. března 2024

V Pardubickém kraji se nedaří zachovat stromy podél silnic

V Pardubickém kraji se nedaří zachovat stromy podél silnic

V Pardubickém kraji se nedaří zachovat stromy podél silnic. Podle údajů ekologického sdružení Arnika jich bylo v roce 2018 v regionu vykáceno 1605 a jen 178 vysazeno. Ekolog správy a údržby silnic Pardubického kraje František Weisbauer úbytek stromů potvrdil, podle něj ale při nejlepší vůli nelze počet zachovat.

Největším problémem je získat pozemky potřebné pro výsadbu. Silničáři totiž musejí dodržovat technické normy a zajistit bezpečnost silničního provozu. "Zejména u silnic třetích tříd jsou šířkové parametry vozovky zpravidla nedostačující, a proto ani na smysluplnou obnovu stromořadí zpravidla není prostor," řekl ČTK Weisbauer.

Vhodné pozemky již nemají obce, na nákup od soukromých vlastníků silničáři nemají peníze. Podle Weisbauera by mě být na obnovu stromořadí vyhlášen speciální dotační titul pro vlastníky a správce silnic, který by umožnil hradit výkupy pozemků ve stoprocentní výši.

Nepříznivý faktor je i měnící se podnebí. Kvůli suchu velká část vysazených stromů do několika let odumře. "Teď jsem podepisoval fakturu na zhruba 1,3 milionu korun na doplnění uhynulých stromů u tří projektů a letos budeme muset řešit další dva projekty. Klimatické podmínky jsou takové, že přežívá méně stromů než dříve," uvedl Weisbauer. Stát by podle něj měl podporovat také následnou péči o vysazené dřeviny.

V některých krajích se podle Arniky u silnic více stromů vysadilo než bylo vykáceno, například v Libereckém, Ústeckém, Středočeském nebo na Vysočině. Weisbauer ale není přesvědčen, že výsadba byla v těchto regionech vždy promyšlená a dlouhodobě vydrží. Sám se účastní konferencí na téma obnovy silničních alejí, na některých i přednášel.

Za dobrý příklad spolupráce v Pardubickém kraji při obnově silniční vegetace považuje nedávno dokončenou modernizaci silnice II/322 u Chvaletic. Při ní sice bylo vykáceno mnoho převážně náletových stromů, ale pro přípravu nové koncepční výsadby podle požadavků policie a silničního správního úřadu se spojily Pardubický kraj jako investor, Správa a údržba silnic Pardubického kraje a město Chvaletice.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů