Úterý, 19. března 2024

Sčítání ptáků na krmítkách se zúčastnilo už přes 14 tisíc dobrovolníků. Lidé mají čas na poslání výsledků do 17. ledna

Sčítání ptáků na krmítkách se zúčastnilo už přes 14 tisíc dobrovolníků. Lidé mají čas na poslání výsledků do 17. ledna

Druhý ročník celorepublikového sčítání ptáků na krmítkách Ptačí hodinka opět vzbudil u veřejnosti velký zájem. Podle průběžných výsledků se zapojilo více než 14 tisíc sčitatelů. Česká společnost ornitologická získá díky spolupráci dobrovolníků důležité údaje o ptácích, kteří u nás zimují. Lidé mají čas na poslání svých pozorování do 17. ledna.

Už nyní jsou k dispozici průběžné výsledky. ,,Aktuální počet (12. ledna v 19:00) odevzdaných sčítání je 10 268 od 14 294 účastníků. Loni touto dobou to bylo 7 540 sčítání od 10 181 účastníků," komentuje průběžný stav koordinátorka občanské vědy České společnosti ornitologické Alena Skálová.

Průběžné výsledky zde: https://ptacihodinka.birdlife.cz/vysledky-tabulka/

Účastníci při hodinovém pozorování zapisovali vždy nejvyšší počet současně spatřených jedinců každého druhu. I když ke sčítání nebylo nutné ani vlastnit krmítko, většina sčítání pochází právě z jejich okolí. ,,Podle průběžných výsledků je zatím na prvním místě pozorovaných ptáků sýkora koňadra, kterou následují vrabec polní a vrabec domácí," říká koordinátorka Ptačí hodinky Dita Hořáková.

Ornitologové sbírají i data o tom, že v danou hodinu žádný pták na krmítko nepřilétl. ,,I tyto údaje jsou pro nás důležité a prosíme sčitatele o jejich zaznamenání. ,,Prázdná" pozorování tvoří prozatím 1,7 % sčítání, loni to bylo 2,5 %," vysvětluje Skálová.

Sčítání probíhalo od 10. do 12. ledna, lidé mají čas na poslání výsledků do 17. ledna. ,,Dobrovolná účast veřejnosti je jedinou možností, jak získávat potřebné údaje z rozsáhlého území. Moc nás těší, že se do sčítání opět zapojilo tolik dobrovolníků včetně školních kolektivů, od kterých prozatím přišlo 90 sčítání. Všem patří velký dík," podotýká Hořáková.

Sčítání ptáků na krmítkách je dlouhodobým projektem občanské vědy. ,,Díky spolupráci s veřejností se dozvíme, kteří ptáci u nás zimují. Časem, v horizontu několika let, získáme přehled, jací ptáci ubývají a přibývají a také zjistíme, jaké prostředí nejraději využívají," vysvětluje Hořáková.

Loni se do sčítání zapojilo více než 14 tisíc sčitatelů, kteří pozorovali přes čtvrt milionu ptáků. Kolik lidí se celkově zapojilo letos, to ornitologové zjistí až po 17. lednu, kdy začnou údaje vyhodnocovat. ,,Podle našich předpokladů bychom finální výsledky mohli mít na přelomu ledna a února," odhaduje Hořáková.

Třetí ročník sčítání ptáků na krmítkách uspořádá Česká společnost ornitologická 8.-10. ledna 2021

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů