Úterý, 19. března 2024

Počet střetů vozidel se zvířaty se loni zvedl o čtvrtinu

Počet střetů vozidel se zvířaty se loni zvedl o čtvrtinu

Počet střetů vozidel se zvířaty se loni podle policejních statistik meziročně zvýšil skoro o čtvrtinu na 15.928. Na počtu veškerých automobilových nehod se podílí 15 procenty. Jde o druhý nejčastější důvod nehod po střetu dvou vozidel. Podle Českomoravské myslivecké jednoty (ČMMJ) jde ve třech čtvrtinách o střet se srnčí zvěří. Loni kvůli zvířeti na silnici zemřel jeden člověk, předloni čtyři lidé.

Andrea Güttlerová z myslivecké jednoty ČTK sdělila, že mezi hlavní důvody nárůstu střetů aut se zvěří patří hlavně zvýšení počtu aut jezdících po českých silnicích. Podle ní je jich v současnosti 2,5násobek počtu, který jezdil před rokem 1989. Dalším důvodem je nedodržování povolené rychlosti nebo vyšší vegetace u krajnic, přes kterou nejsou zvířata vidět. Za nárůstem ale může být podle ní také vyšší cena vozidel, řidiči pak častěji nehody kvůli pojistkám hlásí dopravní policii.

"Kombinací výše uvedených faktorů narůstá počet srážek se zvěří. Narůstající počet srážek nelze přisuzovat pouze zvyšujícím se stavům spárkaté zvěře," dodala. Myslivci se podle ní snaží často na své náklady a ve svém volném čase příčiny nehod snížit. Často podle ní instalují pachové repelenty nebo odrazky proti zvěři u silnic. Další variantou jsou podle ní ploty podél silnic, což by ale přispělo k dalšímu rozparcelování krajiny.

"Nejvyšší podíl na evidovaných srážkách má srnec obecný (až 74 procent), následovaný prasetem divokým (16 procent). Tyto dva druhy tvoří 90 procent evidovaných srážek, například srážky s vysokou zvěří jsou méně časté. Během kolizí také často hyne zajíc polní, ale tyto srážky nejsou ve většině případů evidovány," upozornila.

Největší výskyt nehod je podle Güttlerové zaznamenaný na jaře a na podzim, u divočáků pak i v zimě. Jednota také upozorňuje, že pokud si řidič nechá sraženou zvěř, dopouští se přečinu pytláctví. "Statistika o počtu nenahlášených nehod v souvislosti se srážkou se zvěří neexistuje. Maso včetně zvěřiny uhynulých zvířat je dle platných předpisů nepoživatelné, tedy pro lidskou spotřebu nezužitkovatelné. Možné případy, kdy se zvěř ponechá na místě, případně je odvezena ke konzumaci, ale nevylučujeme," uzavřela.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů