Úterý, 19. března 2024

Sázíme budoucnost atakuje hranici půl milionu stromů. Pro nejaktivnější sazeče chystá ocenění

Celonárodní iniciativa Sázíme budoucnost čtyři měsíce od svého startu propojila tisíce sázejících...

Sázíme budoucnost atakuje hranici půl milionu stromů. Pro nejaktivnější sazeče chystá ocenění

Ti se postarali o výsadbu více než 420 tisíc stromů ve volné krajině a ve městech. Do roku 2024 iniciativa míří na 10 milionů stromů. Výsadbami za rok 2019 mimo les, jako jsou solitéry, aleje, remízy nebo sady, může každý přispět do interaktivní mapy na www.sazimebudoucnost.cz. Nově se na portálu sčítají všechny výsadby v registrační výzvě ,,Zlatý rýč 2019", která bude oceňovat nejaktivnější stromomilce.

,,Počítadlo vysazených stromů roztáčejí starostové a starostky z celé České republiky od obce Kolová na Karlovarsku přes Pardubice po Radkov na severu Moravy a také aktivní jednotlivci a spolky, které mají na svědomí nejvíce akcí. K iniciativě se připojily i velké firmy, které výsadby podporují v rámci svých grantových programů, jako je Škoda Auto, nadace ČEZ i pivovarská firma ASAHI, pod kterou spadá Plzeňský Prazdroj nebo Radegast. Do poloviny února, kdy bychom chtěli loňskou sázecí sezónu uzavřít, počítáme s překročením hranice půl milionu stromů," plánuje Miroslav Kundrata z Nadace Partnerství, která spolu s Ministerstvem životního prostředí za iniciativou stojí.

Zapojení dobrovolníci nebo instituce mohou registrovat všechny stromy vysazené za loňský rok. Vlastní kategorie jsou připraveny pro obce, spolky, neziskovky, školy, vlastníky půdy, veřejné a vzdělávací instituce.

,,Všechny vysazené stromy, které lidé v našem formuláři zaregistrují, automaticky započítáváme nejen do naší mapy, ale i do jejich osobních výsledků. Cílem je měřit, kdo vysadil nejvíce stromů v daném roce. Aby podmínky byly co nejvyrovnanější, vysazené stromy budeme vždy přepočítávat na počet obyvatel nebo zaměstnanců institucí. Každý pak může získat až pět medailí. Nejúspěšnější sázející za minulý rok vyhlásíme na výročním setkání partnerů iniciativy Sázíme budoucnost za přítomnosti ministra životního prostředí Richarda Brabce 25. února v sídle Nadace Partnerství v Brně," prozrazuje Miroslav Kundrata.

Nejvíce výsadeb zatím přineslo snažení v Jihomoravském kraji, následované Středočeským, Moravskoslezským a Jihočeským krajem. Občané a obce si dělí prvenství jako hlavní organizátoři výsadeb shodně s 66 akcemi. Přes padesát sázení se povedlo také spolkům, ke čtyřicítce se blíží vlastníci půdy.

Web www.sazimebudoucnost.cz pak průběžně nabízí možnosti, kde lze ještě přiložit ruku k dílu. Celkem se do výsadeb zapojilo již na 7,5 tisíce lidí a desítky firem a institucí. Výsadbový formulář je otevřený do 15. února.

Pro ty, kdo výsadby teprve plánují, až do června tohoto roku běží mimořádná dotační výzva Státního fondu životního prostředí, v níž mohou zájemci o výsadby listnatých stromů získat na své výsadby v sídlech od 20 do 250 tisíc korun a od jara také možnost získat podporu pro výsadby mimo intravilán z programu péče o krajinu.

,,Za čtvrt roku od startu programu evidujeme již 248 přijatých žádostí za téměř 50 milionů korun a dalších více než dvě stě žádostí je v systému rozpracováno. Dosavadní výsledky programu tak jasně ukazují, že kolem nás je spousta aktivních lidí, kteří si význam stromů uvědomují a mají chuť a zájem zlepšit své bezprostřední okolí. Ať už jsou to sousedé z domu, kolegové z firmy nebo z úřadu, spolky nebo jednotlivci," říká ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman. Dotační možnosti resortu životního prostředí bude Nadace Partnerství v průběhu roku dále doplňovat o vlastní zdroje a další výzvy.

Podívejte se také, jak herec Bolek Polívka sází budoucnost.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů