Úterý, 19. března 2024

Posledních deset let bylo dosud nejteplejší naměřenou dekádou

Posledních deset let bylo dosud nejteplejší naměřenou dekádou

Uplynulých deset let bylo dosud nejteplejší dekádou, kterou vědci zaznamenali od roku 1850, kdy se začalo provádět měření. S odkazem na tři globální výzkumné a meteorologické agentury to napsal server BBC. V posledních pěti letech byla podle nashromážděných dat průměrná světová teplota o více než jeden stupeň Celsia vyšší, než v době před průmyslovou revolucí. Oteplování přitom podle vědců způsobuje především lidská činnost.

"Naše sdružené údaje o globální teplotě se shodují v tom, že se rok 2019 přidává k ostatním letům od roku 2015, které byly pěti nejteplejšími dosud zaznamenanými roky," prohlásil Colin Morice z britské meteorologické agentury, která svoje údaje představila společně s americkým Národním úřadem pro oceány a ovzduší (NOAA) a americkou vesmírnou agenturou NASA.

Dosud nejteplejším zaznamenaným rokem je rok 2016, v němž růst teplot významně podpořil klimatický jev El Nino. Loni zase padly absolutní teplotní rekordy v mnoha evropských zemích, například ve Francii, Německu, Holandsku, Belgii a Lucembursku. V Austrálii tehdy překonala průměrná letní teplota absolutní rekord o téměř jeden stupeň.

"Každá dekáda od 80. let byla vždy teplejší, než předchozí desetiletí," poznamenal Morice, podle nějž bylo posledních deset let nejteplejších od poloviny 19. století. Například v loňském roce byla průměrná teplota o 1,05 stupně Celsia vyšší, než jaký byl průměr v letech 1850-1900.

Řada vědců se shoduje na tom, že hlavní příčinou oteplování v posledních letech jsou emise produkované lidskou aktivitou. "Úroveň oxidu uhličitého je nejvyšší, jakou jsme kdy v naší atmosféře zaznamenali, a je tu jasná spojitost mezi množství CO2 a teplotou," řekla Liz Bentleyová z britské královské meteorologické společnosti. "Jsme svědky nejvyšších světových teplot za poslední dekádu a budeme je vídat i nadále. Jak (úroveň) CO2 roste, uvidíme růst teploty," dodala.

Kromě vzduchu se přitom podle výzkumníků oteplují také světové oceány. Z dat publikovaných tento týden vyplývá, že oceány loni pohltily rekordní množství tepla. Nárůst oproti minulým letům byl přitom největší za posledních deset let.

Vědci kvůli přirozené nestálosti klimatu neočekávají, že by padaly teplotní rekordy každý rok. Britští meteorologové však předpovídají, že rok 2020 bude také velice teplý a světová průměrná teplota v něm bude o 1,1 stupně Celsia vyšší než v předindustriální éře. Bude tedy zřejmě ještě teplejší, než byl loňský rok.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů