Úterý, 19. března 2024

Brabec: ČR nebude zavádět systém zálohování PET lahví

Brabec: ČR nebude zavádět systém zálohování PET lahví

Plošný systém zálohování PET lahví Česko podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) zavádět nebude. Současný systém sběru je podle něj funkční a díky němu země plní evropské cíle. Chce ho ale dál ve spolupráci s výrobci a Svazem měst a obcí rozvíjet. Brabec to řekl novinářům na dnešním setkání u příležitosti dokončení balíčku nové odpadové legislativy.

Podle Brabce žádný zákon nebrání možnosti zálohování. Jeho zavedení státem ale považuje za zbytečný a riskantní krok. "Nevidíme důvod, proč zavádět drahý systém zálohování," doplnil. Podle něj by za něj stát zaplatil několik miliard korun. O zlepšení stávajícího systému sběru PET lahví chce jednat s výrobci a rozvíjet ho.

Brabec dále uvedl, že se ministerstvo bude zabývat tzv. ekomodulací, kdy se ekonomicky zvýhodní způsoby balení, které jsou šetrnější k životnímu prostředí - budou lépe využitelné nebo budou mít delší životnost. Takové výrobky budou podle něj zvýhodněné. Tím chce ministerstvo výrobce a dodavatele motivovat, aby uvažovali o ekologickém aspektu, řekl. Jedním z výrobků, který by mohl být takto zvýhodněn, je průhledná PET lahev. Pracovní skupiny by měly podle Brabce letos připravit konkrétní náplň ekomodulace.

Zálohování PET lahví prosazuje iniciativa Zálohujme. V otevřeném dopise, který nedávno poslala MŽP upozorňuje na zjištění Eko-komu, že se v roce 2018 o dva procentní body snížila míra třídění plastů. Naopak produkce plastů se podle ní za poslední desetiletí zvýšila o 40.000 tun. Ministerstvo podle svých dřívějších vyjádření naopak argumentuje tím, že předloni se zpětně vybralo 81 procent PET lahví.

Podle evropské směrnice by v roce 2025 mělo být recyklováno 50 procent plastů, 25 procent dřeva, 70 procent skla, 75 procent papíru a lepenky, 70 procent železných kovů a 50 procent hliníku. O pět let později jsou cíle vyšší o pět až deset procent.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů