Úterý, 19. března 2024

Rakouští vědci našli nový způsob recyklace textilu

Rakouští vědci našli nový způsob recyklace textilu

Evropané ročně vyhodí pět milionů tun textilu. Vědci z rakouských univerzit proto společně vyvinuli způsob, jak efektivně recyklovat smíšené textilie.

Proměnit vyhozené textilie v nové hodnotné produkty je náročný úkol, zejména pokud se jedná o směs vláken jako například častou kombinaci bavlny a polyesteru. Výzkumníci ze dvou vídeňských univerzit a báňské univerzity ze štýrského Leobenu nyní ve spolupráci s dalšími partnery představili novou metodu pro oddělení těchto textilních příměsí. Bavlna se přeměňuje na cukr a zbylý polyester je následně zpracován a znovu využit.

Vlákna nevydrží věčně

Evropané každoročně vyhodí pět milionů tun textilních odpadů a velká část končí na skládkách nebo ve spalovnách. To se změní nejpozději v roce 2025, kdy mají členské státy EU zavést tříděný sběr textilu. ,,Nadměrné množství textilií pochází z hotelů nebo nemocnic," uvádí Dr. Andreas Bartl z Technické univerzity ve Vídni. ,,Přibližně po stovce pracích cyklů jsou textilie zničené. Opakované mytí a sušení způsobuje lámání vláken, materiál se rozpadá a objevují se díry," vysvětluje Bartl.

Výzkumný tým pracoval s prostěradly s 60 % bavlny a 40 % polyesteru. Nejprve je rozřezal na menší části a následně přeměnil pomocí enzymů bavlnu v glukózu. ,,Tento krok je rozhodující. Navíc je nutné najít způsob, jak to vše provést v industrálním měřítku," tvrdí vídeňský výzkumník.

Z oddělených, vysušených a vyčištěných polyesterových vláken následně vzniká granulát, který je použit při výrobě nových vláken. A ty lze následně namixovat třeba s bavlnou. Tak ve výsledku vzniká totožný materiál se stejnou kvalitou jako na počátku.

Z laboratoří do podniků?

V současnosti se polyester získává z fosilních surovin, recyklace textilií je proto důležitým krokem ke zlepšení ekologické bilance. ,,Naším projektem chceme vytvořit základ pro udržitelné oběhové hospodářství," doplňuje vědec vídeňské Technické univerzity Bartl. Společně s kolegy z vídeňské univerzity BOKU a báňské univerzity v Leobenu nyní hledají způsob pro využití technologie i ve středních a menších podnicích.

Foto: Nové ručníky z recyklovaného materiálu (C) Klaus Haiden/Andritz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů