Úterý, 19. března 2024

Ve Stříbře unikla kyselina, hasiči ji zachytili do jímky

Ve Stříbře unikla kyselina, hasiči ji zachytili do jímky

V areálu bývalé mlékárny ve Stříbře na Tachovsku unikla dnes před 5:00 z poškozené nádrže kyselina dusičná. Podle dostupných informací jí bylo asi 600 litrů. Z objektu strojovny se kyselina nedostala. Hasičům se už podařilo vyteklou žíravinu dostat do záchytné jímky a částečně ji neutralizovat pomocí sody, řekl ČTK mluvčí krajských hasičů Petr Poncar. Žádné zranění není hlášeno, hasiči ale z preventivnách důvodů evakuovali 11 administrativních pracovníků.

Na místě zasahovali profesionální i dobrovolní hasiči ze Stříbra, Tachova, Nýřan a Plzně a chemická jednotka z Třemošné. Pracovali v ochranných oblecích a s dýchací technikou. Na místě vybudovali dekontaminační stanoviště a uzavřeli areál firmy.

"Nyní si další postup už zajistí firma, které technologie patří. Hasiči ještě odvětrávají celý objekt a laboratoř Třemošná měří případné koncentrace. Nyní se zjišťuje, kdy bude možné pustit zaměstnance zpět do firmy a obnovit provoz," uvedl Poncar.

V areálu bývalé mlékárny působí dvě firmy, které se věnují zpracování mléka. Podle informací ČTK kyselina unikla ve společnosti, která se zabývá mimo jiné zpracováním syrovátky. Ve stejném areálu uniklo asi 1000 litrů kyseliny už v září 2016. Při manipulaci spadl z vysokozdvižného vozíku barel s kyselinou. Čtyři lidé se tehdy nadýchali výparů a sanitky je odvezly do nemocnice v Plzni.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů