Pátek, 29. března 2024

Mobilní aplikace umí rozpoznávat houby a mapovat je

Mobilní aplikace umí rozpoznávat houby a mapovat je

Student Fakulty aplikovaných věd Západočeské univerzity (ZČU) Lukáš Picek se podílel na vývoji mobilní aplikace Svampeatlas, která umí rozpoznávat houby, mapovat je a sdílet souřadnice s ostatními uživateli. Aplikace je výstupem stejnojmenného projektu s dánskými kolegy z kodaňské university, dokáže rozpoznat 1400 druhů hub. V Dánsku, pro které vznikla, se díky ní a jejím uživatelům dokonce podařilo zachytit i vzácné druhy, řekla ČTK mluvčí ZČU Šárka Stará.

Aplikace na rozpoznávání hub z fotografií a obrazů jsou běžné, ale nový atlas je podle Picka v mnohém jedinečný. "Snažíme se spojit oblast uživatelů-houbařů a přírodovědce, kteří mohou nahrané příspěvky využít v bádání. Díky aplikaci se razantně navýšil počet obrázků, GPS souřadnic a dalších dat v databázi, díky nimž se v Dánsku zachytily i druhy hub, jež odborníci považovali za vymřelé," řekl.

Mobilní aplikaci Svampeatlas lze zdarma stáhnout z e-obchodů Google Play nebo App Store, webová verze funguje na https://svampe.databasen.org/. Uživatel, který do ní nahraje fotografii houby, získá obratem nejen název nalezeného druhu, ale také se dozví, jestli je jedovatá, jedlá, ve kterém měsíci se nejvíce vyskytuje a jak velký je její výskyt v posledních letech. S každou nahranou fotografií se databáze portálu rozšiřuje.

"V současnosti jsme schopni rozpoznat 1394 druhů hub a plánujeme to rozšiřovat, což při porovnání s konkurencí nemá obdoby. Česká Aplikace na houby dokáže rozpoznat asi 200 druhů obecných českých hub. Ostatní aplikace se s množstvím rozpoznávaných druhů pohybují okolo 900," řekl Picek. Dalším kritériem je úspěšnost při rozpoznávání. "Získali jsme lepší výsledky než systém vytvořený Google Research skupinou," uvedl. Už při prvotních měřeních to bylo minimálně 80 procent.

Aplikace obsahuje především houby rostoucí v Dánsku, ale české houby dokáže určovat také. "Existuje pouze zlomek druhů, které jsou pouze v Čechách, nebo jen v Dánsku," uvedl Picek. V Dánsku aplikaci využívají odborníci i laici. Autoři do budoucna očekávají, že ji budou využívat stovky tisíc uživatelů.

Vytvoření aplikace Svampeatlas předcházelo několik úspěchů. Tvůrci například vyhráli soutěž ExpertLifeCLEF2018 zaměřenou na automatické rozpoznávání 10.000 druhů rostlin. Jimi navržený systém dosáhl větší přesnosti než většina expertů.

Picek, student katedry kybernetiky, se věnoval také rozpoznávání módních návrhářů podle oblečení modelek a s kolegou ze Stockholmské univerzity bude pracovat na rozpoznávání hadů.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů