Úterý, 23. dubna 2024

Likvidaci nelegální skládky chemikálií na Jičínsku zaplatí kraj

Likvidaci nelegální skládky chemikálií na Jičínsku zaplatí kraj

Likvidaci nelegální skládky chemikálií, která byla nalezena loni na konci září v Budčevsi nedaleko Jičína, zaplatí Královéhradecký kraj. Náklady ve výši 3,1 milionu korun již specializované firmě zaplatilo město Jičín, kterému nyní vše proplatí kraj. Novinářům to dnes řekl krajský radní pro životní prostředí Karel Klíma (KDU-ČSL). Doplnil, že pokud policie najde pachatele vzniku nelegální skládky, bude kraj úhradu vymáhat od něj.

Ve 49 plastových kontejnerech byla směs látek obsahující síru, vápník, železo a barvy. Nalezené látky mohly ohrozit kvalitu vody ve studnách či obecním vodovodu. Do půdy ani do okolí skládky však žádné chemikálie z kontejnerů neunikly. Likvidace skládky skončila loni 21. listopadu. "Město Jičín k vyřešení situace přistoupilo velmi odpovědně. Nyní požádalo o uhrazení nákladů souvisejících s likvidací havárie," uvedl Klíma.

Jičín není prvním městem, které od kraje dostalo peníze na likvidaci ekologické havárie. "Před časem kraj poskytl městu Nový Bydžov deset milionů korun jako pomoc při likvidaci ekologické zátěže po bývalém podniku Kovoplast, který zamořil spodní vody," uvedl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů