Úterý, 16. dubna 2024

Norský odvolací soud povolil těžbu ropy v Barentsově moři

Norský odvolací soud povolil těžbu ropy v Barentsově moři

Norský odvolací soud potvrdil dřívější verdikt, který zamítl žalobu ekologických organizací kvůli udělení licencí na těžbu ropy v Barentsově moři. Ochránci přírody argumentovali, že takto bude porušeno právo lidí na život ve zdravém prostředí zakotvené v norské ústavě. Informují o tom agentury.

Norské ministerstvo ropného průmyslu licence na těžbu ropy vydalo 13 společnostem v období let 2015 až 2016. Ochránci životního prostředí například z organizace Greenpeace tvrdili, že tím porušilo jak národní zákony, tak mezinárodní právo.

Kromě článku 112 norské ústavy se odvolávali na pařížskou klimatickou dohodu, kterou Norsko podepsalo. První soudní proces prohráli už před dvěma lety. Podle agentury Reuters je tento případ z Norska příkladem širšího trendu, kdy se žalující strana odvolává na základní zákony dané země, aby dosáhla omezení vypouštění emisí.

Právní zástupce vlády připomněl, že otázkou udělení licencí na těžbu ropy v Barentsově moři se několikrát zabýval norský parlament a velkou většinou tento krok podpořil. Ekologické organizace po vynesení dnešního rozsudku oznámily, že se odvolají u nejvyššího soudu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů