Pátek, 29. března 2024

Slunce a LED - dva zdroje světla s nejnižší ekologickou stopou

Má opravdu LED žárovka ze všech světelných zdrojů nejmenší dopad na životní prostředí?

Slunce a LED - dva zdroje světla s nejnižší ekologickou stopou

Pokud je porovnáte s klasickými žárovkami, halogenovými zdroji nebo úspornými žárovkami, pak LED zdroje ve všech důležitých parametrech překonávají své konkurenty. Díky efektivnosti ve spotřebě elektřiny, ceně i flexibilitě svého využití se tak přirozeně staly jedinou ekologickou alternativou nočního svícení.

LED jako bezkonkurenční náhrada starých žárovek

Kromě zarytých staromilců dnes na klasických vláknových žárovkách lpí jen chovatelé, kteří je používají k vyhřívání terárií. Snad v každé domácnosti dnes visí lustry, kde místo rozžhavených vláken svítí staré úsporky nebo LED žárovky. A i když je občas obtížné se vyznat ve všech těch kelvinech či lumenech a z pestré nabídky si vybrat správně, jakmile jednou začnete LED světla používat, už se k jiným nevrátíte.

Proč LED žárovky - lidově zvané ledky - vítězí na celé čáře?

  • Vydrží 10× až 20× déle, než wolframová žárovka
  • Díky dlouhé životnosti jsou ideální do svítidel, kde se obtížně vyměňuje žárovka
  • Mají na stejný světelný výkon 5× až 10× nižší spotřebu elektřiny
  • Rozsvěcují se hned na plný výkon a nevadí jim časté spínání
  • Když se rozbijí, neuvolní se z nich jedovatá rtuť jako z úsporných žárovek
  • Nepálí a hodí se proto také k látkovým a papírovým stínítkům a do dětských lampiček
  • Můžete si zvolit odstín vyzařovaného bílého světla, takzvanou teplotu chromatičnosti

Navíc lze LED žárovku v záruční době reklamovat - nefunkčnost zdroje je vždy způsobena nějakou pokaženou součástkou. Díky prokazatelné závadě tak můžete uplatnit reklamaci. Naopak wolframové vlákno klasické žárovky se svícením postupně opotřebuje až praskne. Žárovku tedy - podobně jako vybitou baterii nebo ojetou pneumatiku - nelze reklamovat jen proto, že přestala fungovat.



Design ve službách environmentalismu

Díky drobným diodám je dnes možné konstruovat svítidla, která mohou nahradit celý lustr nebo bodová světla. Oblíbená podhledová svítidla již nevyžadují tolik místa pro patici žárovek, do místností s nízkými stropy si můžete pořídit velmi tenká přisazená svítidla a pomocí LED pásků vykouzlíte podsvícení prakticky kdekoliv. Díky modernímu designu tak LED světelné zdroje pronikají i kanceláří a komerčních prostor a výrazně tak přispívají ke snižování spotřeby elektrické energie.

Ekologie z politických důvodů

Z hlediska recyklace je k přírodě nejohleduplnější klasická vláknová žárovka, která neobsahuje žádné nebezpečné prvky a je bezpečné ji vyhodit do směsného odpadu. Ovšem díky neefektivnímu hospodaření s elektřinou, kdy se 90 % energie přemění na teplo, není žárovka ani trochu ekologická. Na druhé straně LED dominují v malé spotřebě a ve srovnání s kompaktními zářivkami - lidově zvanými úsporky nebo úsporné žárovky - jde při jejich recyklaci především o znovuvyužití použitých materiálů, než o ochranu životního prostředí před kontaminací.

Úsporné žárovky byly svého času aktivně prosazovány jako ekologická náhrada žárovek. Jejich nižší spotřeba však dostatečně ekologicky nevyvážila náročnou a pro životní prostředí zatěžující výrobu. Těžba potřebné rtuti a její následný únik do ovzduší, vody a půdy při rozbití zářivek je tak varovným svědectvím, kam mohou vést dobré úmysly bez promyšlení všech důsledků.

Prodeje LED zdrojů budou i nadále růst

České domácnosti mají v nahrazování neúsporných zdrojů světla stále ještě co dohánět. Jak ukazuje článek magazínu iDNES, zbývá nahradit ještě několik desítek milionů svítidel a žárovek. Proč stále ještě nevyužívají všichni výhodnější LED technologie? Na vině je na jedné straně konzervatismus starších lidí, kteří nechtějí experimentovat s něčím neznámým a žárovkami se kvůli jejich zákazu předzásobili. Na druhé straně si hodně lidí už před lety pořídilo drahé kompaktní zářivky a nechtějí se jich zbavit, dokud nedoslouží. Během příštích let se však většina úsporek dříve či později vysvítí a nezbývá než doufat, že je při výměně za LED žárovky lidé nevyhodí jen tak do koše.

I ve dvacátých letech nového tisíciletí tak zůstávají LED žárovky a svítidla tím nejekologičtějším zdrojem světla hned po slunci.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů