Sobota, 20. dubna 2024

Některé firmy v Pardubickém kraji chtějí vyrábět ekologičtěji

Některé firmy v Pardubickém kraji chtějí vyrábět ekologičtěji

Některé firmy v Pardubickém kraji v poslední době zahrnují do takzvané společenské odpovědnosti i ekologické projekty. Chtějí být šetrnější k životnímu prostředí, snižují například spotřebu energií nebo používají obnovitelné materiály. ČTK to řekli zástupci podniků.

Firma Ravensburger Karton z Poličky na Svitavsku, kterou vlastní německý koncern a vyrábí stolní hry nebo puzzle, materiál už řadu let kupuje od producentů, kteří mají nejvyšší lesní certifikaci FCS. To znamená, že pochází ze šetrně obhospodařovaných lesů. Nyní podnik hledá možnosti, jak v obalech nahradit smršťovací fólii.

"Je to plast, produkt z ropy. Musíme ale vymyslet, aby krabice nešla v obchodě snadno otevřít a nedocházelo k odcizení výrobku. Fólie zároveň chrání produkt před poškozením. Testujeme možnost nahradit ji samolepicími papírovými etiketami," řekl ČTK prokurista Jaromír Brokeš.

Poličský podnik také letos investuje do fotovoltaické elektrárny, od dubna zčásti nahradí spotřebu elektřiny z běžných zdrojů. Připravuje také projekt nakládání s dešťovou vodou, kterou pak využije ve výrobě. Svítidla postupně vyměňuje za úspornější LED světla.

"Také se snažíme snižovat naší CO2 stopu, zohledníme to i ve výběru našich dodavatelů. Těm největším pošleme dotazník, jak nakládají s energiemi nebo odpady," řekl Brokeš. Nízká míra ekologické stopy bude nově hodnoceným parametrem spolupráce, dodal.

Zaměstnanci české společnosti Isolit Bravo z Jablonného nad Orlicí vytvářejí na Suchém vrchu biotopová jezírka, nazvali je Lekníny a Rákos. "Jezírka jsou oživena flórou i faunou a osazena rozprašovači vodní mlhy se solárním pohonem," uvedl majitel firmy Kvido Štěpánek.

Na Suchém vrchu také dobrovolníci z firmy vyčistí drážky v lesních cestách. Jsou zanesené pískem a štěrkem. Majitelům lesů pak podnik nabízí pomoc v boji s kůrovcem. Za nákupní cenu jim prodá postřik, zdarma půjčí postřikovací zařízení a motorizované stavební kolečko Motúčko, které firma vyrábí.

"Za vše shora uvedené požadujeme statistickou maličkost, aby zpracovatel uvedl lokalitu, kde práce provedl, kolik čeho nastříkal a odvezl a doplnil asi pěti fotkami z telefonu," řekl Štěpánek.

Firma chce také změnit stravovací zvyklosti svých pracovníků. Od listopadu mají strávníci v nabídce jedno až dvě vegetariánská jídla a bezmasých pokrmů bude přibývat. Kuchaři vaří i vegetariánské hamburgery.

Závod OEZ Letohrad ze skupiny Siemens decentralizoval systém vytápění a využívá odpadní teplo. Na energiích a investicích ročně ušetří skoro devět milionů korun a sníží produkci oxidu uhličitého o 2000 tun. Vyměňuje také osvětlení za úspornější. "V příštích letech plánujeme výměnu osvětlení v dalších halách, instalaci dobíjecích stanic pro elektromobily a nové projekty, které nám pomohou snížit emise," uvedl ředitel závodu Roman Schiffer.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů