Úterý, 16. dubna 2024

Rakovník chce zvýšit rozmanitost přírody loukami i hmyzími domky

Rakovník chce zvýšit rozmanitost přírody loukami i hmyzími domky

Rakovník chce zvýšit rozmanitost přírody květnatými loukami i hmyzími domky. První z luk bude oseta na jaře, domky pro hmyz vyrobí školáci. Městská komise pro životní prostředí vyhlásila na jejich zhotovení soutěž pro místní školy, řekl ČTK mluvčí Rakovníka Jiří Cafourek.

Pro květnatou louku už má město vybranou a připravenou lokalitu proti Pražské bráně, na jaře ji osází pestrou směsí rostlin, které zlepší podmínky například pro včely nebo motýly. "Podle zkušenosti s touto květnatou loukou se bude pokračovat dál, protože máme vytipováno více míst," uvedl starosta Rakovníka Luděk Štíbr (ODS).

Podle něj je také důležité volit místa pro louky tak, aby nebyla problematická jejich údržba. Tam, kde se pohybuje hodně lidí, může být například problém s pohozenými odpadky nebo psími exkrementy, které se z louky odstraňují komplikovaněji než z udržovaného trávníku.

Hmyzí domky, které vytvářejí vhodné podmínky pro život různých druhů hmyzu, by měly vznikat poblíž škol, aby se o ně mohli žáci starat. Soutěž o ten nejlepší vyhodnotí komise v druhé polovině března, posoudí i využití materiálů včetně využití recyklované hmoty.

Květnatá louka vznikla loni například i v centru Slaného. Přispívá k rozmanitosti organismů, které v místě mohou žít a zlepšuje místní mikroklima. Může trvat i rok, než louka získá finální podobu a uchytí se všechny druhy rostlin.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů