Úterý, 16. dubna 2024

Počet svítidel v domácnostech vzrostl na 55 milionů, přibývají zejména úsporné typy osvětlení

Počet svítidel v domácnostech vzrostl na 55 milionů, přibývají zejména úsporné typy osvětlení

Počet svítidel v tuzemských domácnostech roste. Během posledních čtyř let vzrostl v domácnostech počet svítidel o 12,6 milionu na současných 55 milionů. Jen za loňský rok nárůst činil 1,2 milionu (viz graf). Vyplývá to z průzkumu společnosti EKOLAMP, který proběhl mezi 1223 respondenty*.

,,V průměru má každá česká domácnost zhruba 13 svítidel. Největší dynamika růstu je patrná zejména u malých svítidel, tedy různých lamp, lampiček či malých stropních a nástěnných svítidel. Malá svítidla tvoří 68 procent z celkového počtu svítidel v domácnosti," shrnuje výsledky průzkumu Zuzana Adamcová ze společnosti EKOLAMP, která se zabývá zpětným odběrem a recyklací vysloužilých světelných zdrojů, svítidel a dalších elektrozařízení.

Svítidel v domácnostech přibývá, zejména těch malých doplňkových

Češi o osvětlení domácnosti více přemýšlejí, což se projevuje jejich vyšším nákupním apetitem, který bude pokračovat i letos. Celkově tuzemské domácnosti plánují letos nakoupit 4,8 milionu svítidel, což představuje zhruba jedno na domácnost (viz graf).

Růst stimuluje zejména široká nabídka cenově dostupných svítidel v kombinaci s úspornými světelnými zdroji, zejména LED diodami. Spotřebitelé se nebojí s osvětlením experimentovat a kombinovat různé typy osvětlení.

,,Nejvíce přibývá různých druhů LED svítidel, která technologicky vyspěla a nabízejí se v řadě podob, zejména jako doplňkové osvětlení v různé svítivosti a barvách světla. Lidé si je umisťují nejčastěji do obývacích pokojů, ložnic a kuchyní. Snaží se tím dosáhnout lepšího světelného komfortu," vysvětluje Zuzana Adamcová ze společnosti EKOLAMP.

Vysloužilá svítidla se musí recyklovat, do popelnice nepatří

S tím, jak roste počet nových svítidel v domácnostech, roste i počet starých, vysloužilých. Od loňského roku navíc platí povinnost odevzdávat vysloužilá svítidla k recyklaci i pro domácnosti. ,,Mezi elektroodpad patří nejen vyřazené úsporné zářivky či LED žárovky, ale i vyřazená svítidla," vysvětluje Zuzana Adamcová.

Vysloužilá svítidla i světelné zdroje lze odevzdat k recyklaci prostřednictvím více než 4400 sběrných míst. ,,Ve sběrných dvorech obcí, v obchodech s elektrem či u prodejců světelných zdrojů. Malé sběrné nádoby jsou také velmi často rozmístěny v supermarketech i nákupních centrech nebo na obecních a městských úřadech," uzavírá Zuzana Adamcová.

Nejbližší sběrné místo je možné dohledat na www.ekolamp.cz nebo pomocí mobilní aplikace ,,Kam s ní?", která je dostupná pro platformy Apple (iOS) a Android. S recyklací elektrozařízení pomáhá i nová mobilní hra Zrecykluj to! Jejím cílem je zábavnou formou širokému publiku vysvětlit, že elektroodpad nepatří do popelnice, ale na sběrné místo, odkud se dostane k recyklaci. Hra je ke stažení zdarma pro platformy Apple (iOS) a Android.

POZNÁMKA: Výzkum letos pro společnost EKOLAMP provedla výzkumná agentura Markent formou interview mezi 1223 respondenty ve věku od 18 do 64 let z celé České republiky.

Pozn. redakce: sběrná místa nejen světelných zdrojů, ale prakticky všech druhů odpadů naleznete na www.KAMsNIM.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů