Čtvrtek, 28. března 2024

Za vícero porušení vodního zákona uložili inspektoři ČIŽP firmě pokutu 110 tisíc korun

Za vícero porušení vodního zákona uložili inspektoři ČIŽP firmě pokutu 110 tisíc korun

Inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) z Českých Budějovic uložili pokutu 110 tisíc korun společnosti TOMEGAS s. r. o. Firma v červenci 2019 překročila emisní limity obsažené v předčištěných odpadních vodách, které vypouštěla z čistírny odpadních vod (ČOV) do Milevského potoka. Dále zacházela se závadnými látkami na čerpací stanici pohonných hmot bez havarijního plánu. Inspektoři také zjistili, že firma bez povolení k nakládání s vodami vypouštěla odpadní vody ze šachty na pozemku v Okrouhlé u Branic do vod podzemních. Společnost se proti rozhodnutí o pokutě neodvolala, sankce 3. prosince 2019 nabyla právní moci.

Vzhledem k úhynu ryb v rybníku Tovaryš v obci Sepekov a v říčce Smutná v důsledku kontaminace amoniakálním dusíkem, provedli inspektoři ČIŽP a zástupci dalších orgánů v červenci 2019 kontrolu vypouštění znečištěných vod z ČOV společnosti TOMEGAS.

,,Laboratoř prokázala překročení maximálních povolených limitů, které byly příčinou vzniku amoniakálního dusíku a úhynu ryb. Zjistili jsme, že ČOV řádně nefunguje, provzdušňovací elementy nebyly v provozu a obsah čistírny byl zahnilý, o čemž svědčil i typický zápach v jejím okolí a barva," řekl Vladimír Jiráček, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Českých Budějovicích. Dodal, že kvalita povrchové vody Milevského potoka je velmi znepokojující, ve vodním toku je silně znečištěná voda a v minimálním objemu vodního prostředí nelze očekávat samočistící proces. Takže každé, byť sebemenší znečištění způsobuje další znehodnocení povrchové vody. ,,Sice jsme neprokázali poškození životního prostředí, ale došlo k jeho ohrožení," dodal.

V k. ú. Okrouhlá u Branic obviněný provozuje ,,Úložiště propan-butanu a plnírna lahví Branice u Milevska". V areálu se kromě jiného nacházejí také mobilní buňky a velín obsluhy se sociálním zázemím. Splaškové vody ze sociálního zařízení jsou odváděny do jímky, odsud odtékají do skružové šachty s nezpevněným (propustným) dnem. Obviněný sice zneškodnil část vyprodukovaných splaškových vod (necelé 1 %) zákonným způsobem, ale zbývajících 99 % bylo nekontrolovatelně vypouštěno do terénu. ,,V důsledku toho došlo k přímému ohrožení podzemních vod kontaminovanými splaškovými vodami a tím k ohrožování životního prostředí. Navíc rozhodnutí o povolení k vypouštění odpadních vod do vod podzemních nebylo obviněným předloženo," uvedl Jiráček.

Inspektoři sepsali protokol o kontrole, ve kterém shrnuli všechna zjištění, která vyhodnotili jako přestupky vodního zákona. ČIŽP posoudila závažnost obou sbíhajících se přestupků a uložila úhrnnou sankci (pokutu) za přestupek, který vyhodnotila jako závažnější[1], tzn. za nakládání s povrchovými vodami v rozporu s povolením k nakládání s vodami.

vyzaduji vyzaduji

[1] Podle zákona o přestupcích se za dva nebo více přestupků téhož pachatele projednaných ve společném řízení uloží správní trest podle ustanovení vztahujícího se na přestupek nejpřísněji trestný.

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů