Úterý, 23. dubna 2024

V Holešově letos přibudou další podzemní kontejnery

V Holešově letos přibudou další podzemní kontejnery

V Holešově na Kroměřížsku přibudou letos další velkoobjemové podzemní kontejnery na odpad. Lidé je budou moct využívat v Grohově ulici, město má na jejich vybudování vyčleněno v letošním rozpočtu 1,5 milionu korun, řekl ČTK starosta Rudolf Seifert (TOP 09). Od loňska jsou podzemní kontejnery na náměstí svaté Anny a v ulici Plačkov, postupně by měly přibývat i na dalších místech ve městě.

V Grohově ulici se podzemní kontejnery zřejmě objeví už na jaře. "Zatím řešíme vyvážení půjčováním svozového vozidla z Bystřice pod Hostýnem. Ale pokud se dál půjde tímto směrem a začnou se dělat třeba podzemní kontejnery na Novosadech, popřípadě dalších místech města, tak už se bude muset koupit technika, což je taky nemalá investice, možná nějakých šest milionů korun," uvedl starosta.

Město si od podzemních kontejnerů slibuje větší pořádek v ulicích a snížení nákladů na svoz odpadů. "Ukazuje se, že podzemní kontejnery jsou trend a asi ne špatný. Jedno místo podzemního kontejneru má obsah čtyři kubíky, kontejnery na kolečkách jsou 1100 litrů, to znamená jedna čtvrtina. Lidi hodně láká k nim odkládat další věci, což by je doufejme přestalo bavit. Měli by spíš jezdit do sběrného dvora, ale to je věc disciplíny lidí a úcty k druhým," řekl Seifert.

Na náměstí svaté Anny jsou dvě stanoviště s podzemními kontejnery, v ulici Plačkov jedno. Lidé do nich mohou odkládat jak směsný, tak i separovaný odpad, tedy papír, plasty a sklo. Na jejich vybudování město podle starosty uvolnilo zhruba tři miliony korun. Polopodzemní kontejnery na různé druhy odpadu má ve Zlínském kraji například Uherský Brod. Naplněnost kontejnerů hlídají senzory. Systém již dříve zavedlo také Valašské Meziříčí.

Viktor Chrást

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů