Čtvrtek, 28. března 2024

Čínští vědci: nový koronavirus se na člověka přenesl z netopýrů

Čínští vědci: nový koronavirus se na člověka přenesl z netopýrů

Hlavním zdrojem nákazy novým typem koronaviru byli s největší pravděpodobností netopýři. Podle dvou článků v časopise Nature, citovaných dnes agenturou AP, to uvedli čínští vědci.

Experti v Číně zkoumali vzorky odebrané pacientům ve městě Wu-chan, které je centrem infekce. Š' Čen-li a jeho kolegové z wuchanského virologického institutu sdělili, že genetická sekvence viru přítomného v těle sedmi pacientů z Wu-chanu se v 96 procentech shodovala s netopýřím koronavirem.

Vědci již dříve vyjádřili podezření, že nový koronavirus se přenesl na lidi na trhu ve Wu-chanu, kde se prodávají mořské plody, ale také divoce žijící zvěř. Konkrétní zvířecí zdroj nového typu koronaviru ale zatím nebyl stanoven. Od prosince se tímto virem v Číně a zahraničí nakazilo už více než 17.300 lidí. Nákaza si vyžádala 362 obětí, z toho 361 v Číně a jednu na Filipínách.

Čínští experti rovněž ve svých studiích uvádějí, že nový typ koronaviru je velmi blízce příbuzný viru, který způsobuje nemoc SARS (česky těžký akutní respirační syndrom). Ten se podle vědců přenesl na člověka z cibetek, hlavním zdrojem ale byli rovněž netopýři a kaloni. Celkem si epidemie SARS v roce 2002 vyžádala 750 obětí.

"(Nový koronavirus) je v podstatě verze SARS, která se snáz šíří, ale způsobuje menší škody," uvedl v prohlášení Ian Jones, profesor virologie na Readingské univerzitě, který se na zmíněných dvou studiích nepodílel. "Virus také využívá stejný receptor, stejná dvířka, jimiž proniká do lidských buněk, což vysvětluje přenos i to, proč způsobuje zápal plic," dodal.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů