Čtvrtek, 25. dubna 2024

V ulicích Paříže se kvůli stávce ve spalovnách hromadí odpadky

V ulicích Paříže se kvůli stávce ve spalovnách hromadí odpadky

V ulicích Paříže se hromadí odpadky. Jejich odvoz narušila stávka ve třech spalovnách v okolí francouzské metropole, informoval dnes server BFMTV. Zaměstnancům spaloven se nelíbí plánovaná vládní důchodová reforma, proti které ve Francii lidé různých profesí protestují již dva měsíce.

Provoz spaloven v Saint-Ouen, Ivry-sur-Seine a Issy-les-Moulineaux je kvůli stávce narušený již deset dní. Odpad z metropole tak popeláři sváží na 15 provizorních sběrných míst. Podle BFMTV mohou ale od minulého víkendu denně odvézt jen 1900 tun odpadu. Běžně přitom denně vyvezou odpadky o hmotnosti o tisíc tun vyšší. Kolem popelnic se tak hromadí pytle se zbytky z domácností šesti milionové pařížské aglomerace.

Podle zástupce radnice francouzského hlavního města Paula Simondona je jediným řešením nastalé situace obnovení provozu spaloven. Na twitteru vyzval francouzskou vládu, aby "přijala zodpovědnost" a zajistila, aby spalovny opět začaly fungovat. Odboráři ale chtějí provoz spaloven blokovat přinejmenším do pátku.

Ve Francii se již od 5. prosince loňského roku protestuje proti chystané reformě důchodového systému. Protestní akce na přelomu roku ochromily mimo jiné hromadnou dopravu v Paříži a jejím okolí. V posledních týdnech sice počet účastníků demonstrací klesá, proti vládní reformě se ale lidé různých profesí nadále bouří.

Vláda chce zavést univerzální, "bodový" penzijní systém. Ten současný, který zahrnuje 42 speciálních režimů s výhodami pro jisté skupiny, považuje za příliš komplikovaný a nespravedlivý.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů