Čtvrtek, 28. března 2024

Města v Pardubickém kraji doplácejí na třídění plastů a papíru

Města v Pardubickém kraji doplácejí na třídění plastů a papíru

Města v Pardubickém kraji mají stále větší problémy s vytříděným odpadem. O velkou část druhotných surovin nemají zpracovatelské firmy zájem. Za plasty a papír, za něž například Chrudim dříve inkasovala peníze, nyní musí město naopak samo platit.

"Od 8. ledna byl ve všech výkupnách ukončen výkup papíru, naopak se za něj platí od 80 haléřů do 1,50 koruny za kilogram. Lidé teď dávají papír do našich kontejnerů. Pokud stávající trend vydrží celý rok, technické služby kvůli tomu letos přijdou o 756.000 korun," řekl starosta František Pilný (ANO).

Podobná situace je podle něj u vytříděných plastů. Cena za předání k recyklaci se zvýšila z 1200 korun na 1800 korun za tunu. Představuje to další navýšení o 270.000 korun oproti roku 2019. Město má další náklady také s pořizováním kontejnerů na separovaný odpad.

"Kdybychom dnes plasty vozili na skládku, vyšlo by nás to levněji, než je recyklovat, ale tak to dělat nechceme," uvedl Pilný.

U papíru jsou ziskové pouze vytříděné noviny, za něž se platí asi 20 haléřů za kilogram. Menší částky město získává také za sklo či kovy.

Obdobná situace v nakládání s tříděným odpadem je v Pardubicích. Za plasty se zpracovatelským firmám platilo už v loňském roce, od letoška se platí i za papír. "V kontejnerech je vidět, že sociálně slabším lidem, kteří z nich dřív vybírali papír, se to už nevyplácí," řekl ČTK vedoucí odboru životního prostředí magistrátu Miroslav Míča. Podle ředitele pardubické městské společnosti SMP - odpady Jiřího Strouhala způsobí firmě doplácení na odbyt vytříděných surovin ročně ztrátu asi 1,5 až dva miliony korun.

Pavel Dosoudil

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů