Úterý, 19. března 2024

Třídit jsme se naučili. Bude to ale stačit?

Od sametové revoluce jsme z domácností zvládli vytvořit perfektní systém na třídění odpadu...

Třídit jsme se naučili. Bude to ale stačit?

Žlutá, modrá a zelená jsou barvy známější než barvy semaforu. Náš problém to ale navzdory všemu nevyřešilo - stále se utápíme v hromadách odpadu. Kam tedy s ním?

Pohodlný moderní život máme spojený s nekončícím nakupováním. Většina nakoupených věcí je ale tvořena z velké části obaly, tedy odpadem. Zvýšené nároky na život jsou doprovázené ustáleným nárůstem produkce komunálního odpadu - z 310 kg na osobu v roce 2014 jsme se během 4 let dostali na 351 kg na osobu v roce 2018. A pouhých 16 % této hmotnosti tvoří tříděný odpad.

Obzvlášť v hlavním městě se přitom obyvatelé často setkávají s přeplnými barevnými popelnicemi. Odložení odpadků vedle kontejneru je považováno za zakládání černé skládky a může být pokutováno. Jak třídit efektivněji, abychom si odpadky nemuseli nosit zpět domů?

Skoro bez odpadu

Nejzákladnější ze všech odpadových pravidel je neplýtvat. Spotřebujte vše do toho nejposlednějšího kousíčku. Ušetří vám to čas na cestě k popelnicím, ale zároveň čas strávený v nákupním centru a vaší peněžence i nějaké ty drobné. Dělejte si plán jídel na týden a podle toho nakupujte. Co zbude z večeře v úterý, využijte při vaření další den. Při nákupu si dvakrát promyslete, jestli je nutné brát si sáček či tašku nebo to zvládnete i bez něj.

Bioodpad

Biologicky rozložitelný odpad jsou pro běžnou domácnost kuchyňské zbytky jako např. bramborové slupky, pecky nebo mrkvová nať. Ve skutečnosti tvoří velkou část odpadu domácností. Zjistěte si, jestli někdo v sousedství nemá vlastní kompost, na který byste svůj kuchyňský odpad mohli vynést. V některých městech je také možné zažádat o hnědou popelnici k tomu určenou.

Do posledního odpadku

Možná vás překvapí, co vše se dá vytřídit a co ve skutečnosti do barevných kontejnerů vůbec nepatří. Prohlédněte si náš přehled a pokud budete stále tápat, zkuste webovou aplikaci Kamsnim.cz, která vás přesně nasměruje na místo, kde se o váš odpad postarají. Baterie, pneumatiky, elektrospotřebiče nebo třeba konzervy? Vše můžete správně vyhodit a "Kam s ním" vás správně nasměruje.


Třídíte správně?

Do papíru můžete vyhodit noviny a časopisy, papírové obaly, kartony, rozložené krabice a lepenku. Patří sem ale i papíry s kancelářskými sponkami a obálky s fóliovými okénky! Naopak obaly na vajíčka a toaletní ruličky už není možné znovu recyklovat, takže je můžete vyhodit buď na kompost, do směsi nebo spálit. A do modrých nádob nepatří ani mastné či povoskované obaly.

Při vyhazování plastů je stejně jako u velkých krabic důležité pečlivé sešlápnutí či složení, díky tomu se do kontejneru vejde o to víc odpadu. Do žlutých popelnic jednoznačně patří sešlapané nápojové PET lahve, obaly od kosmetiky a čistících prostředků, plastové obaly, polystyren a tašky. Do sběrného dvoru budete muset zajet s gumou, molitanem, linem či obaly od nebezpečných látek jako jsou ředidla, oleje, barvy a další chemikálie.

Se sklem v rámci separovaného sběru obvykle nebývá větší problém. Nutné je pouze dbát barevného rozdělení, kdy do bílé nádoby nepatří zabarvené láhve. Do kontejneru na sklo nepatří keramika ani pokovené sklo či laboratorní nebo varné sklo.

Nápojové kartony od džusů, vína, mléka a mléčných výrobků je možné po sešlápnutí vyhodit do oranžovo-černých popelnic, pokud u vás tyto popelnice nenajdete, podívejte se, jestli tzv. Tetrapaky nesváží obec v rámci svozu papíru či plastu.

TIP - Velký jarní úklid 4. 4. 2020

Nezapomeňte na velký jarní úklid při akci Ukliďme Česko. Jeho součástí může být opravdu každý. Stačí si na mapě vybrat nejbližší úklid nebo oblíbenou lokalitu, přihlásit se a ve stanovený čas být připravený na místě. Každý dobrovolník od organizátora dostane rukavice a pevné pytle a jediným úkol je sebrat co nejvíc odpadků povalujících se na zemi.

Hlavní jarní úklidový den: 4. dubna 2020

Informace o úklidech najdete v mapě na www.uklidmecesko.cz


Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů