Úterý, 19. března 2024

Za výrobu OSB desek v rozporu s povolením dostala firma z Jihlavy pokutu 160 tisíc korun

Za výrobu OSB desek v rozporu s povolením dostala firma z Jihlavy pokutu 160 tisíc korun

Inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) z Oblastního inspektorátu v Havlíčkově Brodě uložili pokutu 160 tisíc korun firmě KRONOSPAN OSB, spol. s r.o. za to, že provozovala zařízení ,,KRONOSPAN - Výroba OSB desek" v rozporu s podmínkami integrovaného povolení. Firma v letech 2017 až 2019 v rámci své průmyslové výroby v Jihlavě porušila integrované povolení a provozní řády u některých svých zařízení.

,,Nedodržováním stanovených podmínek docházelo k únikům emisních látek, které znečistily životní prostředí. Firma dále vypouštěla v rozporu s vydaným povolením chladicí vody do vnitropodnikové kanalizace, neprokázala likvidaci (odvoz) odpadních vod, neplnila podmínku pro nakládání s nebezpečnými odpady a neohlásila plánované změny svých zařízení na příslušný krajský úřad," řekl Jan Panský, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Havlíčkově Brodě.

Při kontrole v červnu 2019 inspektoři zjistili, že při provozu lisu OSB dochází k únikům odpadní vzdušniny. Ta byla vypouštěna díky několika otvorům z haly lisu volně do vnějšího ovzduší, aniž by byla jakkoliv upravena či vyčištěna, což mělo za následek znečištění okolního ovzduší množstvím látek, které nepříjemně zapáchají. Společnost také neaktualizovala svůj provozní řád, ve kterém neuvedla užívání látkového filtru používaného pro čištění dopravní vzdušiny. Kvůli tomu nebylo možné stanovit podmínky provozu pro toto zařízení, stanovit závazné emisní limity a povinnost měřit emise, které tak nebyly zjišťovány.

Při provozu tkaninových filtračních zařízení firma v období od ledna 2018 do března 2019 nedbala doporučení výrobce a vzniklé nedostatky a poruchy neodstranila v nejkratším možném termínu. To mělo za následek mimo jiné únik tlakového vzduchu i riziko zvýšené kondenzace uvnitř filtru.

Další pochybení prokázali inspektoři u chladicích vod používaných pro chlazení hydrauliky lisu OSB. V roce 2017 a 2018 byly vypouštěny chladicí vody do splaškové vnitropodnikové kanalizace, což ale podmínky integrovaného povolení neumožňují. ,,Problém jsme zjistili také u průmyslových technologických odpadních vod, které obsahují například složky lepidel s příměsí nebezpečných závadných látek. Povinností firmy je takové vody akumulovat v zabezpečených jímkách a následně je odvážet k dalšímu využití nebo k likvidaci oprávněnými subjekty. V opačném případě může být ohrožena jakost povrchových nebo podzemních vod. Nebyla doložena likvidace zhruba 40 m3 odpadních vod," dodal Panský.

Společnost se proti rozhodnutí neodvolala, sankce 15. ledna 2020 nabyla právní moci.

vyzaduji

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů