Úterý, 19. března 2024

Čeští filmaři a ochránci chtějí pomoci ohroženému luskounovi

Čeští filmaři a ochránci chtějí pomoci ohroženému luskounovi

Čeští filmaři spolu s pracovníky liberecké zoologické zahrady připravují dokument, který by měl pomoci luskounovi, z několika stran ohroženému živočichovi. S jediným savcem se šupinami na těle, připomínajícím oživlou šišku, se nelegálně obchoduje. Navíc je aktuálně podezírán z toho, že na člověka z jiných zvířat přenesl koronavirus. Dokument o ochraně luskounů Volání přírody natáčí zoolog Tomáš Ouhel s režisérem Pavlem Soukupem, sdělila dnes ČTK za tvůrce Martina Reková.

Štáb odcestoval kvůli natáčení před několika týdny do Asie, nyní natáčí na Sumatře a odlehlých Mentawaiských ostrovech. Všichni jsou zdravotně v pořádku a mimo oblasti zasažené koronavirem. Jestli se koronavirus mezi lidi roznesl od luskounů, netopýrů, medvědů nebo hadů, není podle Tomáše Ouhela podstatné.

"Jasné je, že se virus rozšířil z nekontrolovaných trhů s volně žijícími živočichy, kde jsou luskouni běžně dostupní. Ať už živí, tak čerstvě naporcovaní či sušení. Stejně tak ovšem jako stovky dalších volně žijících živočichů, kteří mohou být v budoucnu příčinou dalších epidemií," uvedl ochránce přírody Ouhel. Z luskouních šupin se podle něj vyrábějí například preparáty na podporu laktace. Obchoduje se ale i s řadou orgánů jiných zvířat - žraločí ploutev se například nabízí jako prostředek pro zlepšení erekce, žluč z asijských medvědů na zlepšení zraku a problémy s játry.

Filmový štáb se rozhodl luskouny obsadit do hlavní role vznikajícího dokumentu už před několika měsíci, protože za posledních deset let pytláci kvůli masu a šupinám ulovili více než milion luskounů, kterým hrozí vyhynutí. "Je velká šance, že současná panika kolem koronaviru a luskounů vyvolá tlak na regulaci trhů, a tím klesne světová poptávka po luskounech," věří Ouhel. Luskounů existuje osm druhů, čtyři se nacházejí v Africe a čtyři v Asii.

O luskounovi se v Praze mluvilo nedávno v souvislosti s tím, že by zoo v hlavním městě mohla zvíře získat od tchajpejské zoologické zahrady. Snaha o ně je součástí partnerské smlouvy Prahy s hlavním městem Tchaj-wanu Tchaj-pejí. Praha loni ukončila sesterskou smlouvu s Pekingem kvůli sporu o vyškrtnutí klauzule, že Praha uznává politiku jedné Číny. Ta byla schválena v roce 2016 za primátorky Adriany Krnáčové (ANO) a opozice ji tehdy velmi kritizovala. Tehdejší vedení podpis obhajovalo i tím, že Peking článkem podmiňoval plánované zapůjčení pandy do pražské zoo.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů