Úterý, 19. března 2024

Macron pod Mont Blankem ujišťoval, že zelená politika má prioritu

Macron pod Mont Blankem ujišťoval, že zelená politika má prioritu

Symbolická cesta s cílem zvýšit důraz na ekologické snahy vlády, ovšem bez oznámení zásadních novinek. Takto hodnotí agentura AFP končící dvoudenní návštěvu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona v regionu pod nejvyšší horou Evropy Mont Blankem. Hlava státu označila boj proti klimatickým změnám za prioritu druhé poloviny pětiletého mandátu, od opozice a environmentálních aktivistů přesto sklízí kritiku.

Média očekávala, že Macron dnes představí nová opatření na ochranu Montblanského masivu, nakonec ale zůstalo u zdůrazňování již ohlášených plánů. Ve středu vláda avizovala celou řadu kroků, které mají snížit její uhlíkové emise. Ty zahrnovaly pořízení nového prezidentského vozidla na hybridní pohon, konec nakupování jednorázových plastů či finanční bonus pro úředníky, kteří začnou do práce jezdit na kolech nebo v autě s dalšími lidmi.

Návštěvu Horního Savojska Macron završil projevem v Chamonix, v němž označil ochranu životního prostředí a klimatu za "bitvu století". "Je třeba ukázat, že tato strategie je v souladu s ekonomickým pokrokem, protože to je strategie, které věřím," citovala jej AFP.

Francouzský prezident hovořil o obavách z "křehkosti krajiny" po ranním výletě na ledovec Mer de Glace (Ledové moře), kde pózoval fotografům v zimním oblečení v barvách státní vlajky. Pás ledu a sněhu pod vrcholem Grandes Jorasses se za posledních sto let ztenčil o 120 metrů a od roku 1850 ztratil ze své délky přibližně dva kilometry.

"Nemyslel jsem si, že taje tak rychle, je to zarážející. Člověk si uvědomí, co způsobují všechna ta ne-rozhodnutí," řekl Macron, když si vyslechl vysvětlení příčin ústupu největšího ledovce ve Francii.

Pro mnohé je ovšem i současný šéf Elysejského paláce ukázkou nedostatečné angažovanosti politiků v boji proti změnám klimatu. Agentura AP nicméně podotýká, že Macron čelí odporu i z druhé strany. "Aktivisté tvrdí, že jeho lobbování za globální úsilí není podloženo dostatečnými kroky francouzské vlády na snížení emisí skleníkových plynů... Ale kritici z řad protestního hnutí žlutých vest tvrdě vystupovali proti Macronově snaze zvýšit daň na pohonné hmoty v zájmu boje proti znečištění, přičemž si stěžovali, že plán trestal obyčejné pracující, kteří už tak s penězi sotva vystačí," shrnula.

Alpskou exkurzi prezidenta označili zástupci opozice a environmentalisté za cynickou snahu oslovit sympatizanty zelených uskupení před březnovými komunálními volbami. "Vláda se snaží přemalovat svoji politiku na zeleno," řekl Julien Bayou ze strany Evropa Ekologie-Zelení (EELV).

Arnaud Gauffier ze Světového fondu na ochranu přírody (WWF) sice ocenil Macronovu cestu k "symbolům oteplování", vládní plány ale považuje ze nedostačující. "Důvodem, proč mizí ledovce, je klimatická změna. Ničeho nedosáhneme, pokud nepřijde ambiciózní politika snižování emisí, a v tomto směru výrazně zaostáváme," řekl AFP.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů