Úterý, 19. března 2024

eplota v Antarktidě poprvé přesáhla 20 stupňů Celsia

eplota v Antarktidě poprvé přesáhla 20 stupňů Celsia

V Antarktidě byla poprvé naměřena teplota přesahující 20 stupňů Celsia. Podle agentury AFP o tom ve čtvrtek informovali vědci. Rekord 20,75 stupně Celsia byl zaznamenán 9. února na Seymourově ostrově.

Na jižní polokouli panuje nyní léto. Seymourův ostrov, který je domovem argentinské vědecké základny Marambio, se nachází poblíž Antarktického poloostrova - úzkého pruhu pevniny táhnoucího se směrem k Argentině.

"Nikdy za celou historii měření jsme nezaznamenali takto vysokou teplotu," uvedl brazilský vědec Carlos Schaefer, který se specializuje na studium permafrostu (věčně zmrzlé půdy).

Argentinská základna Esperanza ležící na severním výběžku Antarktického poloostrova ohlásila již 6. února teplotu 18,3 stupně Celsia, která představuje rekord pro pevninskou část Antarktidy.

Podle Schaefera byla rekordní teplota pro celou Antarktidu naměřena na Seymourově ostrově v rámci dvacetiletého brazilského projektu zaměřeného na dopad klimatických změn na věčně zmrzlou půdu. Vědci teplotu měří na 23 různých odlehlých monitorovacích stanicích v Antarktidě.

Schaefer řekl, že teploty na Antarktickém poloostrově, souostroví Jižní Shetlandy, ostrově Jamese Rosse a dalších ostrovech v oblasti značně kolísají. Po ochlazení v prvním zkoumaném desetiletí následně výrazně vzrostly. Podle expertů podílejících se na brazilském projektu je to zřejmě způsobeno klimatickým jevem El Niňo a změnami mořských proudů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů