Sobota, 20. dubna 2024

Vídeň opět přispěje na nákup nákladních kol až 1000 eur

Vídeň opět přispěje na nákup nákladních kol až 1000 eur

Po úspěchu dotačního programu z roku 2017 vyčlenila Vídeň na podporu nákupu nákladních kol dalších 300 000 eur. Vídeňané mohou získat až 800 eur a na elektrokola dokonce až 1000 eur. Zvláštní podporu získají i firmy. Nákladní kola mají přispět ke snížení emisí a ulehčit vídeňským ulicím.

Když Vídeň před třemi roky poprvé přispěla obyvatelům města na nákup nákladních kol, setkala se iniciativa s úspěchem. V ulicích Vídně se objevilo 322 nových transportních bicyklů. Podporu nejčastěji využily rodiny s dětmi.

Balíček 300 000 eur

S finanční podporou města může počítat i ten, kdo si pořídí nové cargokolo letos. Refundovat se bude maximálně polovina nákupní ceny. U běžných kol nejvýše do 800 eur, držitelé kol s elektromotorem získají až tisícovku. Podmínkou je, že alespoň dva roky zůstane kolo v rukou majitele. Na podporu město vyčlenilo celkem 300 000 eur.

Další samostatný balíček mohou využít i firmy a organizace. Těm Vídeň přispívá na pořízení elektrokol s nosností přes 40 kilogramů nákladu a případné speciální úpravy a dovybavení bicyklů. Podmínkou je sídlo ve Vídni a nabíjení energií z obnovitelných zdrojů.

Sdílená cargokola

Vídeň navíc nakoupí i desítku sdílených nákladních kol, která si lze zdarma vypůjčit. Těchto tzv. Grätzlräder, jak je ve Vídni nazývají, bylo doposud v rakouské metropoli jedenáct, flotila se nyní rozroste na 21 kusů. Sdílená cargokola lze předem rezervovat na webu www.graetzlrad.wien.

Kolo pro každý den

,,Nákladní kola jsou kola s přidanou hodnotou, která se mohou hodit každý den. Uvezou týdenní velký nákup, vybavení na výlet za koupáním, ale i děti," popisuje výhody cargokol Martin Blum z vídeňské agentury pro udržitelnou mobilitu. Podobně mluví i radní pro dopravu Birgit Hebein, podle které cargokola nabízejí alternativu k jízdě automobilem a přispívají ke snížení emisí, a jejich podpora je proto logickým krokem. Cílem Vídně je snížit do roku 2030 podíl automobilové dopravy pod 15 %.

Foto: (C) Fahrrad Wien / Wolfgang Zajc

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů