Pátek, 29. března 2024

Všechny vysloužilé úsporné žárovky patří do sběrné nádoby, nikoli do odpadu

Vyřazené světelné zdroje do koše nepatří. Nejen kvůli možnému obsahu toxické rtuti, ale i z důvodu recyklace a opětovného využití surovin, ze kterých jsou vyrobeny...

Všechny vysloužilé úsporné žárovky patří do sběrné nádoby, nikoli do odpadu

Jednotlivé typy žárovek se recyklují různým způsobem, do speciální sběrné nádoby však můžete dát všechny druhy úsporných žárovek - kompaktní a lineární zářivky, výbojky a LED žárovky, recyklační firma se již postará o roztřídění a správné zpracování.

Užitečný pomocník

Nová aplikace Kam s ním? Vás spolehlivě navede k nejbližšímu místu ve Vašem okolí, kam můžete světelné zdroje odložit. Aplikace obsahuje mapu s 5 937 obchody, kontejnery, sběrnými boxy a sběrnými středisky po celé České republice.

Úsporné světelné zdroje patří mezi elektroodpad, který je třeba ekologicky recyklovat. Zejména zářivky, kompaktní a ty dlouhé lineární, nepatří do běžného odpadu, protože obsahují malé množství toxické rtuti, která musí být bezpečně odebrána. V opačném případě by mohla ohrozit životní prostředí únikem ze skládek směsného komunálního odpadu

Některé typy světelných zdrojů rtuť sice neobsahují, ale většina spotřebitelů to kvůli podobnému designu není schopna spolehlivě určit. Proto neuděláte chybu, když všechny typy úsporných žárovek či jiných světelných zdrojů odložíte do speciálního kontejneru určeného k jejich sběru (obyčejnou žárovku, která patří do směsného odpadu snad pozná každý...). Recyklační firma následně spolehlivě roztřídí světelné zdroje na ty, které obsahují rtuť, a na ty ostatní.

Rtuť se následně ze světelných zdrojů vyjme, chemicky stabilizuje a uloží ve speciálním úložišti nebezpečného odpadu. Rtuť již dále recyklovat nelze, což je dáno tzv. Minamatskou úmluvou o rtuti, kterou ratifikovala i Česká republika. Ta své signatáře zavazuje k tomu, aby od využívání rtuti upustili a používali místo ní jiné materiály.

Všechny světelné zdroje lze recyklovat. ,,Většinu surovin, jako například kovy, sklo a plasty, lze znovu využít. Recyklací je možné využít až 95 % materiálu obsaženého ve světelných zdrojích," shrnuje Zuzana Adamcová ze společnosti EKOLAMP, která se zabývá zpětným odběrem a recyklací vysloužilých světelných zdrojů, svítidel a dalších elektrozařízení.

Nevyhazujte žárovky mezi ostatní elektrospotřebiče

Vysloužilé zářivky patří výhradně do speciální sběrné nádoby na světelné zdroje. V žádném případě se nesmějí vyhazovat mezi jiné vyřazené elektrospotřebiče. Důvodem je jejich křehkost: mezi ostatním elektroodpadem by se mohly rozbít a tím uvolnit rtuť do okolí.

Vysloužilé světelné zdroje je možné k recyklaci předat prostřednictvím více než 4400 sběrných míst. ,,Najdete je ve sběrných dvorech, obchodech s elektrem či u prodejců světelných zdrojů. Malé sběrné nádoby jsou také velmi často rozmístěny v supermarketech i nákupních centrech nebo na obecních a městských úřadech," shrnuje Zuzana Adamcová.

PRŮZKUM: Spotřebitelé těžko rozeznají LEDku od kompaktní zářivky

Dělá vám problémy rozpoznat, jaký druh světelného zdroje doma máte? Nejste sami, podle posledního celoevropského průzkumu zhruba pětina spotřebitelů není schopna rozeznat LED žárovku od úsporné kompaktní zářivky. Těžko se tedy mohou rozhodnout, jestli obsahuje potenciálně nebezpečnou toxickou rtuť.

,,Design a výrobní technologie se natolik zdokonalily, že bez bližšího zkoumání spotřebitel nepozná, o jaký typ světelného zdroje se jedná. Kupující se obyčejně řídí jen svítivostí a teplotou světla. Když zdroj doslouží, měl by jej jednoduše vyhodit do sběrné nádoby určené pro světelné zdroje. Roztřídění za něj udělají recyklační firmy," vysvětluje Zuzana Adamcová.

Zdroj: Ekolamp, www.KAMsNIM.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů